Een oogje in het zeil houden!

De ogen zijn de vensters van de ziel. Het oog wil ook wat. Er zijn veel spreekwoorden met de ogen als onderwerp. Zo zwaar willen we het vandaag allemaal niet maken. Voor een ara kweker is het wel heel belangrijk om op de ogen van een ara te letten, zeker als je kweekkoppels wilt samenstellen.

&

&

De ogen van een ara verraden veel over de gezondheid, leeftijd en gemoedsrust. Dit is handig om te weten, natuurlijk bij de aankoop, maar zeker ook als een jonge vogel zich ontwikkelt naar een volwassen vogel. De bijgaande foto’s zijn genomen van verschillende geelvleugel ara’s met ook verschillende leeftijden. De pupil blijt constant, de iris verandert in de loop van de jaren van kleur. Van donker naar een licht gele kleur. Van de kleur van de iris kun je dus de leeftijd afleiden! Bij andere soorten ara’s gebeuren er soortgelijke dingen, wellicht met andere kleuren. Koop geen ara met troebelige of tranende ogen, ook niet als de verkoper een verhaal opsteekt over een ongelukje (een stoeipartij met een andere ara of een takje in het oog). Op oudere leeftijd krijgen ara’s (net als mensen) overigens regelmatig last van staar.

By | 2013-07-14T02:07:55+00:00 juni 20th, 2010|achtergrond|Reacties uitgeschakeld voor Een oogje in het zeil houden!

About the Author:

Jan van Arkel is aviculturist op het gebied van de grotere ara soorten. Naast het kweken besteedt Jan veel tijd aan de educatie en training, onder andere via de website van Eén-01.nl en lezingen.
error: