Exo lamp voor papegaaien benadert zonlicht

Al jaren zijn vogelkwekers op zoek naar de ideale lamp: eentje die de werking van zonlicht zo goed mogelijk benadert. Een eis daarbij is dat het licht niet ‘flikkert’ en dus niet zorgt voor afleiding of irritatie. Veel opties zijn al met verve gepresenteerd in de vogelwereld: tl’s met daglicht kleur,  hoogfrequent lampen (die niet flikkeren in tegenstelling tot ‘normale’ lampen) en ook truelight lampen.

Sinds kort testen wij een nieuwe lamp uit Duitsland: de Exo lamp. Deze is speciaal ontwikkeld voor papegaaien en parkieten. De Exo lamp belooft echt daglicht met UV-A en UV-B componenten. Dit is een welkome aanvulling,  aangezien ramen van glas geen UV doorlaten. Zo kunnen we vogels die hoofdzakelijk binnen zitten toch hun portie ultraviolet licht bezorgen,  noodzakelijk voor de gezondheid en vitaliteit. De lampen gaan een aantal jaren mee en verliezen nauwelijks iets van hun intensiteit (het probleem bij soortgelijke lampen).

De Exo lamp bestaat uit een voorschakelgedeelte (een kast van 16.5 x 10.5 en 6.5 cm diep) en een zwanehals met de lamp. Dit is een slim gekozen systeem,  waarbij de kast aan de buitenkant tegen het gaas gehangen kan worden (de kast komt aan de ene kant van het gaas, aan de andere kant komt een RVS plaat (21 cm x 12 cm) waarna de twee met boutjes aan elkaar gezet worden). Door de zwanehals te buigen kan de lamp in de juiste stand gezet worden. De lamp is zeer robuust en ook voorzien van een dikke en lange kabel. Als je de lamp aanzet duurt het een minuut of tien voor hij op volle sterkte brandt. Dat is natuurlijk erg prettig!

Wij gebruiken inmiddels een aantal weken twee lampen,  voorlopig als aanvulling op de lampen die wij al hadden hangen. Eentje in de socialisatieruimte (waar geen direct zonlicht is) en eentje in een binnenkooi (waar de vogels ook een buitenkooi hebben). Al direct na het ophangen bleken de vogels erg gecharmeerd van het licht. Sterker nog,  er werd meteen om de beste plek ‘gevochten’. En ook nu nog zorgt de lamp voor beroering en speelsigheid in de kooi. De ara’s gaan op hun gemak in de lichtbundels zitten en beginnen vrijwel direct hun veren te poetsen. Een paar weken later zien de verenpakken er een stuk voller en glanzender uit. Bewijzen kunnen we nog niets,  maar het is wel erg opvallend. Wij gaan in de loop van 2010 alle kooien voorzien van een Exo lamp!

De kosten van de Exolamp bedragen €199 inclusief btw en exclusief verzenden.

Bestellen kan per email of via onze webwinkel. De levertijd is op het moment zo’n 2 weken.

Doordat de Exo lamp in kleine series wordt gemaakt kan de levertijd oplopen.

Overige specificaties:, 35 Watt,  kleurtemperatuur 5.000 Kelvin.

By | 2013-12-25T17:13:47+00:00 april 4th, 2010|gezondheid|0 Comments

About the Author:

Jan van Arkel is aviculturist op het gebied van de grotere ara soorten. Naast het kweken besteedt Jan veel tijd aan de educatie en training, onder andere via de website van Eén-01.nl en lezingen.

Leave A Comment

error: