Aankoop – hoe voorkom je dat je een zieke ara koopt?

Het is helaas weer een actueel onderwerp… hoe voorkom je dat je een zieke ara koopt? Op het moment is er een handelaar / kweker actief op Marktplaats die zieke vogels te koop aanbiedt. Vogels waarvan inmiddels vast staat dat ze KDS hebben. Een ziekte met een dodelijke afloop, waarmee je bovendien andere vogels kunt besmetten. Op die manier kun je met de aankoop van één vogel je hele kweekbestand om zeep helpen. In Nederland geldt helaas alleen een meldplicht voor Chlamydia en niet voor (dodelijke) ziektes als Polyoma, PBFD en KDS. En op die manier komt de handelaar / kweker in kwestie er dus mee weg…

vogelpaspoort2-1Een meldingsplicht is alleen van toepassing als de ziekte ook gevaarlijk is voor mensen. Chlamydia (ofwel Papegaaienziekte) is voor mensen gevaarlijk, dus als een laboratorium dit constateert zal er melding van gemaakt worden bij de VWA. Die vervolgens verhaal komt halen bij de kweker of papegaaienbezitter in kwestie. Als je bijvoorbeeld Gendika laat testen op Chlamydia dan moet je op het formulier aangeven dat je ermee akkoord gaat dat Gendika melding zal maken van positieve gevallen. Dit is een achterliggende reden waarom sommige kwekers in Duisland op Chlamydia laten testen… op die manier omzeil je de meldingsplicht (het lab in Duitsland zal niets melden aan Nederland). Ook Duitse kwekers maken gebruik van dit achterdeurtje door in Nederland te testen.

Voor alle andere papegaaienziektes geldt vooralsnog geen meldingsplicht. Dus als een vogel positief getest wordt op bijvoorbeeld PBFD dan krijg je dat bericht van het laboratorium of je dierenarts en ben je als eigenaar vrij om de vogel alsnog te verhandelen via Marktplaats of op wat voor manier dan ook. Dat is natuurlijk pure oplichting, je verkoopt dan in juridische termen een ‘defect product’. Met een jonge vogel kan de verkoper snel door de mand vallen, omdat die ziekte dan meestal heel snel dodelijk is. De kans dat de koper met de schrik (en een goede regeling) wegkomt is dan aanwezig, al zul je daar wellicht wel voor naar de rechter moeten. Maar er zijn ook oudere vogels die drager zijn van PBFD, niet overlijden maar het virus wel doorgeven met alle gevolgen van dien.

 

klik op onderstaand plaatje voor een uitvergroting

 

Het Borna virus dat KDS kan veroorzaken is zo mogelijk nog vervelender. Een vogel kan jarenlang het Borna virus bij zich dragen voordat het zich omzet naar de dodelijke ziekte KDS. In die tijd kan deze positieve vogel wel allerlei andere vogels besmetten, die wellicht veel sneller overlijden. Als een vogel het Borna virus heeft, is deze vogel niet ziek, maar de kans dat hij dat wordt is ruim aanwezig (daar weten we nog te weinig van). Als je dus een vogel koopt met het Borna virus, heb je een ‘besmettelijke tikkende tijdbom’ gekocht. Heel vervelend, want deze vogel is niet ziek. Heb je ten tijde van de aankoop geen afspraken gemaakt, dan zal het heel moeilijk worden om hier nog iets aan te doen… en zit je met die vogel opgescheept. Toch maar weer verkopen dan?

De vraag ‘wat te doen met een vogel die het Borna virus heeft’ is lastig te beantwoorden omdat deze vogel niet ziek is. Veel kwekers laten zo’n vogel inslapen om zeker te zijn van een schoon kweekbestand. Met name in de VS wordt er vaak voor gekozen om het kweekbestand te splitsen in een deelbestand met Borna virus en een deelbestand zonder Borna virus. Maar ja, wil je daar ongetest en zonder afspraken een jonge vogel kopen?

Erg hinderlijk is het dat er geen ‘zwarte lijst’ opgesteld mag worden van handelaren en kwekers die zich met deze duistere praktijken bezig houden. Onmiddellijk heb je immers te maken met allerlei privacy wetgeving die deze handelaren en kwekers beschermt. En zo kunnen enkele grote handelaren al jaren hun besmette vogels doorverkopen en zelfs op grote schaal exporteren naar het buitenland. It’s a bloody shame.

Het kopen van een vogel met een gezondheidscertificaat (dat wil zeggen een bewijs van een laboratorium als Gendika, met daarop een negatieve test van de vogel) biedt geen zekerheid. Het is immers heel eenvoudig om een beetje bloed van een gezonde ara in te sturen op naam van de zieke ara… Niemand die dat achteraf kan bewijzen. Vergeet niet dat u vaak met sluwe handelaren en kwekers te maken heeft. Een gezondheidscertificaat heeft dus alleen waarde als u (en uw eigen dierenarts) bij het bloed afnemen betrokken zijn geweest…

Het is hoog tijd voor een kwekerscode of keurmerk, waarin kwekers zich verplichten tot een bepaalde werkwijze. Helaas zijn pogingen hiertoe in het verleden jammerlijk mislukt. Voor ons was dit de hoofdreden om een vogelpaspoort op te stellen met daarin bijvoorbeeld een verkoopcontract. Zodat wij u zekerheden kunnen bieden als u bij ons een jonge ara koopt. Het vogelpaspoort wordt inmiddels door verschillende kwekers en dierenartsen omarmd. Dat biedt hoop…

 

Tien tips voor de aankoop van een ara:

Tip 1Zoek op Internet op de naam van de kweker of handelaar en neem de adviezen ter harte. Vraag vogelbezitters waar ze hun vogel gekocht hebben en hoe dat bevallen is. Ga meerdere keren kijken bij een kweker of handelaar. Voel je niet verplicht om direct een ara te kopen, denk er thuis eens goed over na. Probeer je emoties zoveel mogelijk uit te schakelen.
Tip 2Neem een deskundige mee, wellicht een kweker of een dierenarts. Twee paar ogen en oren zien en horen meer... kijk vooral naar hoe de ara er bij zit, maar ook naar de hygiëne en naar de uitwerpselen.
Tip 3Sluit altijd een 'verkoopovereenkomst' af, zowel bij een particuliere kweker als bij een dierenwinkel. Veel vogelverenigingen hebben zo'n verkoopovereenkomst, maar u bent natuurlijk vrij er zelf één op te stellen. U kunt ook gebruik maken van onze verkoopovereenkomst of ons vogelpaspoort.
Tip 4Feitelijk moet er een klik zijn met de kweker en u moet hem ook vertrouwen. Doe een beroep op uw mensenkennis en bevraag de kweker over zijn hobby. Maak zakelijke afspraken voor het geval uw aankoop verkeerd afloopt. Spreek af dat u de ara laat testen en dat u de ara terugbrengt indien er positief getest wordt op PBFD, Polyoma, Chlamydia of het Borna virus. U verlangt dan uw geld terug of een vervangende vogel.
Tip 5Indien u een vogel ara gekocht heeft, ga dan ook echt binnen vijf dagen naar een gespecialiseerde dierenarts. Laat uw ara testen op deze ziektes (ook als er al gezondheidscertificaten bij de aankoop aanwezig waren). Test zeker ook op de aanwezigheid van het Borna virus.
Tip 6Indien u een ara koopt met een Cites vergunning dan is het belangrijk dat u deze vergunning goed nakijkt. Klopt het ringnummer met de Cites vergunning? Is de omschrijving in orde? U kunt een hoop problemen krijgen als de Cites vergunning niet in orde is...
Tip 7Ken de achtergronden van uw vogel. Is het natuurbroed of handopfok, maar nog veel belangrijker: is de ara gesocialiseerd met mensen, huisdieren en andere ara's? Heeft een huiskamer ara voldoende aandacht gehad en heeft hij de basis trainingen al gehad?
Tip 8Koop een ara die al zelfstandig is en ga niet voor het zelf voeren van een jonge ara. Dit is specialistenwerk en waarom zou u dat risico lopen? Voor een jonge ara is het bovendien heel belangrijk dat hij zijn spieren kan ontwikkelen, dus ga niet voor kortwieken.
Tip 9Koop geen ara's op een beurs. Als er dan iets mis is, zal het heel moeilijk worden om de verkoper te achterhalen. Dit is een gok die u geen geval moet nemen.
Tip 10Het is vaak een goed idee om de oudervogels te bekijken. Vaak geeft dat een goed beeld van hoe de jonge ara er uit gaat zien... en u kunt meteen bekijken hoe het met de hygiëne gesteld is. De echte hobbykwekers zullen de kweekvogels overigens roepnamen gegeven hebben...

 

By | 2015-06-14T21:19:53+00:00 april 6th, 2012|gezondheid|0 Comments

About the Author:

Jan van Arkel
Jan van Arkel is aviculturist op het gebied van de grotere ara soorten. Naast het kweken besteedt Jan veel tijd aan de educatie en training, onder andere via de website van Eén-01.nl en lezingen.

Leave A Comment

Nieuwsbrief Eén-01.nl

Als liefhebber of kweker van ara’s houden wij u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief. Wij versturen maximaal twee emails per maand.
[mc4wp_form id=”9009″]

error: