Amazonerivier is elf miljoen jaar oud

Volgens bodemonderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam,  stroomt de Amazonerivier al ruim elf miljoen jaar van het Andesgebergte naar de Atlantische Oceaan. De schattingen liepen tot voor kort uiteen van 8 tot 12 miljoen jaar. In de riviermonding van de Amazone in Brazilië werden boringen uitgevoerd tot 4.5 kilometer diepte. In deze laag ligt de hele geschiedenis van de Amazone rivier opgeslagen,  op een vergelijkbare wijze als bomen ‘jaarringen’ hebben. Het gedetailleerd analyseren van de boringen gaat nog lange tijd duren. Sinds ruim 2 miljoen jaar kent de Amazonerivier haar huidige stroomgebied door Brazilië,  Peru,  Columbia,  Ecuador en Bolivia. De Amazone is de op één na langste rivier ter wereld,  slechts overtroffen door de Nijl. De amazone is de belangrijkste levensader in het verspreidingsgebied van de ara’s in Zuid Amerika.

By | 2013-12-25T16:56:59+00:00 april 4th, 2010|achtergrond|0 Comments

About the Author:

Jan van Arkel
Jan van Arkel is aviculturist op het gebied van de grotere ara soorten. Naast het kweken besteedt Jan veel tijd aan de educatie en training, onder andere via de website van Eén-01.nl en lezingen.

Leave A Comment

Nieuwsbrief Eén-01.nl

Als liefhebber of kweker van ara’s houden wij u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief. Wij versturen maximaal twee emails per maand.
[mc4wp_form id=”9009″]

error: