Heeft u de afgelopen jaren wel eens meegedaan aan de jaarlijkse tuinvogeltelling? Dan heeft u een dag lang vogels geteld in uw tuin of op uw balkon. De scores werden landelijk netjes verwerkt en dat gaf een beeld van het aantal vogels in Nederland. En ja, de huismus is nog steeds de trotse nummero uno. Het tellen van ara’s is natuurlijk een stukje lastiger, zeker omdat ze niet bij ons in de achtertuin zitten maar in onherbergzame gebieden ergens ver weg in Zuid Amerika. En toch zijn er organisaties die netjes tellingen en/of schattingen bijhouden (zoals BirdLife International). Welke ara verdient dan de prijs van ‘zeldzaamste ara in het wild’? (en de Spix tellen we als uitgestorven, dus dat antwoord is fout). Alle kans dat u dan ‘Hyacint ara’ of de ‘Lears ara’ antwoordt…

Veel vogelkenners zullen inderdaad aangeven dat de Lear’s bijna uitgestorven is. De speciaal opgezette programma’s plus de bescherming van het leefgebied hebben er de afgelopen jaren echter voor gezorgd dat het wat beter gaat met de Lear’s ara. Natuurlijk blijft zo’n ara in zo’n klein leefgebied kwetsbaar, maar inmiddels zitten we weer op bijna 1.000 vogels in de natuur. Dat is bemoedigend. Maar er moet wel opgemerkt worden dat er relatief veel jonge vogels in de populatie zitten. In ieder geval is de Lear’s daarmee niet de meest zeldzame ara in het wild.

blauwkeel1De twijfelachtige eer gaat ook niet naar de Hyacint ara. Lees dit even goed: de Hyacint ara is niet de zeldzaamste ara in het wild. Ja, het is een prachtige vogel en hij zou zeker de ‘miss ara verkiezing’ winnen, maar gelukkig wordt hij relatief goed beschermd. Zouden we daarmee stoppen dan zou de Hyacint het zwaar krijgen… zo populair is hij. Gelukkig zweeft de populatie Hyacinten rond de 6.500 vogels (waarvan een groot gedeelte in de Pantanal). Als het over Hyacinten gaat worden mensen emotioneel… Veroorzaakt door een soort dodelijke cocktail van schoonheid, woeste aantrekkingskracht en drang tot bescherming waarbij zelfs Wakker Dier verbleekt. Maar dat zegt meer over de marktprijs van een Hyacint als over het aantal vogels in het wild.

blauwkeel araDe ara die met de prijs gaat vliegen, is de Blauwkeel ara. Nog maar zo’n 250 tot 300 vogels leven in een leefgebied van 4.000 km2 in Bolivia. Soms zitten er 70 vogels bij elkaar in één boom… Bloedjelink, da’s een kwart van de hele populatie bij elkaar in één boom! En dit is toch wel een beetje een rare speling van het lot. Veel mensen zien het verschil niet tussen een blauwgele ara (de meest voorkomende ara in het wild) en de blauwkeel ara (de minst voorkomende ara in het wild). De overeenkomsten zijn ook wel groot (zie hier een vergelijking tussen de blauwgele ara en de blauwkeel ara). In de afgelopen jaren zijn maar liefst zo’n 1.200 blauwkeel ara’s in Bolivia weggevangen en verscheept naar de Verenigde Staten. Daar is de blauwkeel ara een zeer gewilde huiskamer vogel. In Europa komt de Blauwkeel ara in de kweek sporadisch voor. Het kweken lukt goed, maar het kan wat langer duren… meestal vanaf een jaar of acht. De Blauwkeel ara is in Europa niet zo gewild en mede daardoor blijft de vraagprijs voor een Blauwkeel ara relatief laag (zeker in verhouding tot de vraagprijs van de Hyacint). Maar iemand die iets aparts wil, moet zeker eens aan een Blauwkeel ara denken!

Hieronder een overzicht van de aantallen ara’s in het wild. Niet echt een statistiek waarvan we blij worden… De gegevens zijn afkomstig van de Red List van de organisatie UICN. Klik ook eens op het kaartje van de leefgebieden op de pagina’s van de verschillende ara soorten, dat werkt heel verhelderend.

Aantallen ara's in het wild

Top 10Soort en leefgebiedAantallen
-Spix ara
Brazilië
Uitgestorven in het wild
1.Blauwkeel ara
Gebied van 4.000 km2 in Bolivia
Nog maar 250 tot 300 vogels in het wild (waarvan ongeveer 70 vogels in één boom!).
2.Lear's ara
Brazilië
Volgens schattingen uit 2008 zijn er 960 vogels (waarvan relatief veel jonge vogels waardoor het aantal aan het stijgen is).
3.Roodoor ara
Bolivia
Geen recente tellingen bekend. In 1991-1992 ingeschat op 2.000 tot 4.000 vogels
4.Grote soldaten ara
Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Nicaragua en Panama
Volgens tellingen uit 2007 is de totale populatie afgenomen tot 2.500 - 3.700 vogels
5.Hyacint ara
Brazilië, Paraquay en Bolivia
6.500 vogels (2003), waarvan het grootste gedeelte op de Pantanal
6.Kleine soldaten ara
Mexico, Colombia, Venezuela, Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië
Volgens tellingen in 2011 zijn er nog 10.000 tot 20.000 kleine soldaten ara's in het wild
7.Geelvleugel ara
Belize; Bolivia; Brazil; Colombia, Costa Rica, Ecuador, French Guiana, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Suriname, Trinidad, Tobago en Venezuela
Ingeschat op minder dan 50.000 vogels
8.Blauwgele ara
Bolivia, Brazil, Colom