De blauwgele ara is de meest voorkomende ara soort, zowel in de natuur als in gevangenschap. Als er over ara’s gesproken wordt gaat het in 99% van de gevallen over de blauwgele ara. Het is de goedkoopste soort, hij is het gemakkelijkst in de omgang en verzorging, er is snel mee te kweken en je blijft genieten van het fraaie uiterlijk en tekening.

blauwgele ara 5

Vaak zie je een koppel blauwgele ara’s als pronkstuk op een afwisselende collectie papegaaien. Of een blauwgele ara in de huiskamer als gezelschapsvogel, die bovendien een aardige woordje met de overige gezinsleden meepraat. Een veelzijdige ara die zich in de natuur ook op veel verschillende plekken weet te handhaven. Kortom: voor veel mensen de ideale start van de ara hobby.

De blauwgele ara werd in grote aantallen gevangen en geëxporteerd. Uit onderzoek in de jaren 80 bleek dat om 2.500 ara’s naar de VS te exporteren, er maar liefst 20.000 gevangen moesten worden. Jaarlijkse import quota lagen op duizenden ara’s per land (vooral VS, Japan en diverse landen in Europa). Er is in Europa inmiddels blijvend een importverbod van kracht voor in het wild gevangen vogels. Zeker in Europa zijn er ruim voldoende blauwgele ara’s beschikbaar uit de lokale kweek voor in de huiskamer en de verdere kweek.

Karakter

blauwgele ara 5

Op uitzonderingen na is het karakter van een blauwgele ara heel gemoedelijk. Vaak onderhoudt deze ara goede banden met meerdere gezinsleden. Ook al heeft hij wellicht een voorkeur, dan nog is hij benaderbaar door de rest. Als de blauwgele ara gaat puberen en broedrijp wordt zal het gedrag ook veranderen (overigens net als bij andere ara soorten). Dat gaat gepaard met (pogingen tot) bijten en het vernielen van de omgeving. Vaak beperkt het broedse gedrag zich tot een beperkte periode. Het is dan zaak de ara kort te houden. Op tijd een goede gedragstraining volgen doet hierbij wonderen en is eigenlijk noodzakelijk!

Kweekervaring

Net als andere ara’s kiest een blauwgele ara een partner voor het leven. Toch zijn ze ook op latere leeftijd betrekkelijk eenvoudig te koppelen. De legsels bestaan uit 2 tot 5 eieren en er zijn vaak meerdere legsels per jaar. Een blauwgele kan al broedrijp zijn vanaf 3 jaar, maar gemiddeld is dat 4 tot 6 jaar. De nesten in de natuur zijn holle bomen, in gevangenschap kun je naast vertikale blokken ook kiezen voor horizontale blokken.

blauwgele ara 5

Kenmerken

lengte: van 85 tot 90 cm, de helft staart • spanwijdte vleugels 1.05 tot 1.15 meter • gewicht 800 – 1.200 gram • uiterlijk: bovenlichaam en bovenzijde blauw, onderkant geel, voorhoofd donker groen, kin en keel zwart • de snavel en poten zijn zwart • de witte wangen zijn versierd met lijnen van zwarte veertjes • de wangen kunnen rozerood kleuren bij opwinding • bij volwassen vogel kleurt de iris geel, bij jonge vogels is de iris donker • op Cites lijst II sinds 06/06/1981

Ondersoorten

Formeel zijn er geen ondersoorten erkend. In de literatuur wordt echter wel gesproken over drie verschillende varianten. Het verspreidingsgebied van de verschillende varianten is niet bekend. De nominaat vorm heeft een mooie diepe blauwe kleur met een oranje gouden borst. De tweede variant is meer metaalblauw met een oranje borst. Op de rug komt ook groen door. De derde variant is meer pastel blauw, gele borst en bruine veertjes in het gezicht.

Verspreidingsgebied


Voedsel
Verspreidingsgebied: tropische gedeelte van Zuid Amerika: Panama, Colombia, rondom de Amazone, Venezuela, Bolivia, Peru, Brazilië, Noord Argentinië en Ecuador. Meestal in lager gelegen gebieden (tot 500 meter). Habitats zijn tropische bossen met rivieren en moerassen. Door het grote verspreidingsgebied is het menu van een blauwgele ara behoorlijk uitgebreid en is er geen sprake van specialistische voeding. Er is een behoorlijke afwisseling van voedsel door de seizoenen heen. Blauwgele ara’s vliegen vaak wel 25 km om hun favoriete voedsel te kunnen bemachtigen, of om bij een klei plaats te komen.