blauwkeel ara
De blauwkeel ara, of ook wel Caninde ara, wordt nogal eens verward met een blauwgele ara. Gezien de kleurencombinatie ook wel begrijpelijk. Toch zijn er duidelijke verschillen. Vooral de kleur blauw is anders; het is meer metaalblauw en met een groenige glans. Daarnaast is deze blauwkeel ara een stuk kleiner en ranker. En natuurlijk heeft de blauwkeel ara de ‘blauwe keel’ waar ze haar naam aan dankt! Maar toch, als we bezoek hebben in onze volieres dan worden de blauwkeel ara’s regelmatig aangezien voor ‘dood ordinaire blauwgele ara’s’. De Blauwkeel ara is de zeldzaamste ara in de natuur en met uitsterven bedreigd. Volgens de ‘Red List of Threatened Species’ zijn er in de natuur nog enkele populaties met naar schatting zo’n 300 vogels. Meestal leven twee vogels samen of in kleine groepen van 7 tot 9 vogels.

blauwkeel ara

De grootst bekende groep bestaat uit maximaal 70 vogels (in één boom!). Uit tellingen van de laatste jaren blijkt dat het bestand verder afneemt. Volgens schattingen zijn voor 2000 zo’n 1.200 vogels naar het buitenland geëxporteerd, veelal naar de VS. Mede daardoor is het in de VS een veel voorkomende huiskamervogel.

Karakter

Vooral in de VS kom je de blauwkeel ara nogal eens tegen als huisdier. Natuurlijk strookt dat niet zo met de zeldzaamheid van deze ara. Ze zijn echter heel volgzaam en aanhankelijk. En tegelijkertijd ook intelligent en zeer nieuwsgierig. Deze ara is in de natuur teruggetrokken en verlegen, maar met de hand grootgebracht zijn ze zelfs actief en spraakzaam. De favoriete activiteiten bestaan uit het maken van acrobatische capriolen, en het verkennen van de omgeving met de tong en snavel. Ze vinden het prima om aangeraakt te worden, ze blijven vriendelijk. Net als alle ara’s maken ze lawaai en kunnen ze schreeuwen. De schreeuw is echter heel fel en boven alles uit te horen. Het zijn door al de genoemde karaktertrekken ideale kleinere ara’s voor in de huiskamer of in de voliere (het lawaai kan dan echter wel problematisch worden).

blauwkeel ara

Kweekervaring

In gevangenschap zijn goede kweekresultaten bekend. Ook op Loro Parque Tenerife is er flink gekweekt met deze ara. Omdat de Cites papieren niet in orde waren is er een kolonie opgezet. Toen in 2008 eindelijk de papieren kwamen zijn er een flink aantal vogels verkocht naar het Europese vaste land, hetgeen ook de prijzen flink gedrukt heeft. Volgens kwekers duurt het lang voordat blauwkeel ara’s zich voortplanten, zelfs 12 jaar is geen uitzondering!

Kenmerken

lengte: van 74 tot 85 cm, de helft staart • spanwijdte vleugels 91 tot 99 cm • gewicht 600 – 800 gram • uiterlijk: metaal blauw, geel oranje, staart ook metaal blauw en geel oranje • een blauwe keel waar de soort de naam aan dankt • de snavel en poten zijn zwart • binnenring ogen is geel, daarbinnen een groene binnenring • kleine witte naakte plek in gezicht met zwarte of blauwe lijnen • kleine groepen of solitair • qua lichaamsbouw ranker en eleganter als een blauwgele ara • staat op de Cites lijst I sinds 29/07/1983 en op de Cites lijst II sinds 06/06/1981.

blauwkeel ara

Ondersoorten

De blauwkeel ara is pas begin 1970 ontdekt. Tot die tijd werd een blauwkeel ara beschouwd als een ondersoort van de blauwgele ara. Soms werd de blauwkeel ara aangezien als een jonge blauwgele ara. Op zich te begrijpen omdat ze ook vaak samen gezien worden in het zelfde leefgebied. Er zijn geen ondersoorten bekend.

Verspreidingsgebied

De blauwkeel ara’s komen voor in een extreem kleine regio in Centraal-Bolivia van zo’n 4.000 vierkante kilometer. Ze worden af en toe ook waargenomen in Argentinië. In Paraguay zijn ze inmiddels verdwenen. De bewoners van Bolivia branden veel van het woud plat en vangen de vogels voor de handel. Het leefgebied bestaat uit dichte vochtige bossen en palmbossen. Door het kleine leefgebied zijn de risico’s enorm en is het uitsterven van deze soort helaas bijna niet te voorkomen. De blauwkeel ara, de roodoor ara en de kleine Boliviaanse soldaten ara bevinden zich min of meer in dezelfde situatie, bovendien alle drie in Bolivia.

Voedsel

Leeft van fruit, noten, soms insecten en larven. In het seizoen eten de blauwkeel ara’s vooral specifieke palmnoten. De snavel is speciaal aangepast om deze keiharde palmnoten open te kunnen maken.