blauwkeel ara
De blauwkeel ara, of ook wel Caninde ara, wordt nogal eens verward met een blauwgele ara. Gezien de kleurencombinatie ook wel begrijpelijk. Toch zijn er duidelijke verschillen. Vooral de kleur blauw is anders; het is meer metaalblauw en met een groenige glans. Daarnaast is deze blauwkeel ara een stuk kleiner en ranker. En natuurlijk heeft de blauwkeel ara de ‘blauwe keel’ waar ze haar naam aan dankt! Maar toch, als we bezoek hebben in onze volieres dan worden de blauwkeel ara’s regelmatig aangezien voor ‘dood ordinaire blauwgele ara’s’. De Blauwkeel ara is de zeldzaamste ara in de natuur en met uitsterven bedreigd. Volgens de ‘Red List of Threatened Species’ zijn er in de natuur nog enkele populaties met naar schatting zo’n 300 vogels. Meestal leven twee vogels samen of in kleine groepen van 7 tot 9 vogels.

blauwkeel ara

De grootst bekende groep bestaat uit maximaal 70 vogels (in één boom!). Uit tellingen van de laatste jaren blijkt dat het bestand verder afneemt. Volgens schattingen zijn voor 2000 zo’n 1.200 vogels naar het buitenland geëxporteerd, veelal naar de VS. Mede daardoor is het in de VS een veel voorkomende huiskamervogel.

Karakter

Vooral in de VS kom je de blauwkeel ara nogal eens tegen als huisdier. Natuurlijk strookt dat niet zo met de zeldzaamheid van deze ara. Ze zijn echter heel volgzaam en aanhankelijk. En tegelijkertijd ook intelligent en zeer nieuwsgierig. Deze ara is in de natuur teruggetrokken en verlegen, maar met de hand grootgebracht zijn ze zelfs actief en spraakzaam. De favoriete activiteiten bestaan uit het maken van acrobatische capriolen, en het verkennen van de omgeving met de tong en snavel. Ze vinden het prima om aangeraakt te worden, ze blijven vriendelijk. Net als alle ara’s maken ze lawaai en kunnen ze schreeuwen. De schreeuw is echter heel fel en boven alles uit te horen. Het zijn door al de genoemde karaktertrekken ideale kleinere ara’s voor in de huiskamer of in de voliere (het lawaai kan dan echter wel problematisch worden).

blauwkeel ara