Chlorós is latijns voor ‘groen’, ptera is latijns voor ‘vleugel’. Zie daar de herkomst van de benaming voor de groenvleugel ara. Het is één van de eerste soorten ara’s die naar Europa is meegenomen in de 16e eeuw. Toch zijn er pas sinds 1972 kweekresultaten geboekt, hetgeen al aangeeft dat het een moeilijke vogel is voor de kweek. Door het verdwijnen van leefgebieden en de illegale vangst loopt het aantal groenvleugel ara’s drastisch terug. Het is dan ook raar dat de groenvleugel ara nog steeds niet op Cites Lijst 1 opgenomen is.

Groenvleugels zijn behoorlijk forser van bouw als de geelvleugels of blauwgele ara’s. In gewicht gezien zijn de groenvleugels gemiddeld ook wat zwaarder, maar dat is niet geheel in overeenstemming met de forsere bouw. Je zou meer verschil verwachten. Na de hyacinten zijn de groenvleugels een goede tweede (samen met de Buffons). Groenvleugels kunnen flink geluid produceren, zeker wildvang vogels zijn vaak schreeuwerig. Van onze koppels is er één betrekkelijk stil, maar de andere koppels beginnen vaak met schreeuwen, waarna alles begint te reageren. Kweekkoppels groenvleugels houden in een woonwijk is daarmee lastig. Is dat het plan, probeer dan van te voren het aan te kopen koppel eens te beluisteren. Begin je met jonge vogels, dan is een keuze voor handopfok het overwegen waard.

Karakter

Groenvleugels zijn magnifieke vogels en de verleiding is groot om ze ook in de huiskamer te houden. Als jonge vogel kan dat prima. Als een groenvleugel ara echter gaat puberen zal hij zich gaan hechten aan één partner. Dat is op zich niets nieuws, alleen zal een groenvleugel ara geen behoefte hebben aan een derde of vierde familielid. Dan zal hij flink van zich af bijten, waarschijnlijk ook naar zijn partner. Om trouw af te dwingen, zullen we maar zeggen. Dit is in het onderstaande filmpje goed te zien. Een ander advies voor een groenvleugel in de huiskamer: zorg dat je de ara in een kooi in een andere kamer kunt plaatsen.

Kweekervaring

Een koppel groenvleugels heeft gemiddeld toch wel 8-12 jaar nodig om aan kweken toe te komen. Dat is ruim langer als bijvoorbeeld de blauwgele ara en ook de geelvleugel ara. Daarbij zijn groenvleugels ook gevoelig voor verhuizingen of omparingen met andere partners. Dat kan jaren vertraging opleveren. Ook wordt vaak gezegd dat groenvleugels in hun kooi zand nodig hebben om te kunnen kweken, maar volgens ons is dat een fabeltje.

Kenmerken

lengte: van 88 tot 93.5 cm, de helft staart • spanwijdte vleugels 1.04 tot 1.25 meter • gewicht 1.250 – 1.700 gr • uiterlijk: lichaam diep rood met groen en blauw op de vleugel, hoofd diep rood • de ondersnavel en poten zijn zwart, de bovensnavel is wit • de witte wangen zijn versierd met lijnen van rode veertjes • bij volwassen vogel kleurt de iris geel, bij jonge vogels is de iris donker • legsel: 2 tot 4 eieren per keer • broedtijd gemiddeld zo’n 28 dagen • man is vaak dominant en beschermt de pop tijdens de broedperiode • leeft in wat kleinere groepen, dichtbij andere soorten • op Cites lijst II sinds 06/06/1981

Ondersoorten

Formeel bestaan er geen ondersoorten van de groenvleugel ara. Wel zijn er opvallende verschillen in grootte waar te nemen: tot circa 300 gram zwaarder. Bij de normale variant weegt de man zo’n 200 gram zwaarder als de pop. Bij de grotere variant wegen pop en man beide ongeveer even zwaar: van 1.500 tot 1.700 gram! Dit is een opvallend punt, meer nog als het gewichtsverschil. Het is onduidelijk wat het verspreidingsgebied zou moeten zijn. Dit verklaart wel waarom sommige kwekers altijd op zoek zijn naar grotere groenvleugel ara’s.

Verspreidingsgebied

Verspreidingsgebied: wijdverspreid maar niet in grote aantallen (behalve bij klei rotsen). Het landschap varieert van vochtig regenwoud tot berggebieden tot 1.500 meter hoog (dat is grofweg vergelijkbaar met de geelvleugel ara’s). De groenvleugel komt voor in Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela, Guyana, Suriname, Frans Guyana, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Argentinië.

Voedsel

Ook voor de groenvleugel ara geldt dat er veel variëteit in voedsel is binnen het verspreidingsgebied. Op het menu staan onder andere hardere fruitsoorten en noten, waar de groenvleugel ara met zijn sterke snavel korte metten mee maakt.