grote soldaten ara
De Grote Soldaten ara staat ook bekend als de Buffon Ara, of Grote Groene Ara. Ook de wetenschappelijke naam kent twee varianten, de Ara Ambiguus, maar ook Ara Ambigua. Deze ara’s zijn aanmerkelijk forser als de andere ‘groene ara’s’, de Ara Militaris soorten. Met name de kop en de proporties van het lichaam ogen flinker. De Buffon heeft een aantal jaren nodig om goed op gewicht te komen, maar dan kunnen ze ook behoorlijk zwaar worden. Met een maximaal gewicht van 1.600 gram doen ze niet veel onder voor de zware Hyacinten en grotere Groenvleugel ara’s. Een ander verschil met de Ara Militaris is natuurlijk de groene kleur. De Buffon is limoen groen, zeg maar een mix tussen groen en geel, en daarmee een stuk lichter van kleur als de Ara Militaris, die meer mosgroen is. Op een afstandje ogen de Buffon ara’s erg groen, maar als ze dreigend naar je toe komen lopen, dan zie je dat zo’n vogel juist erg veel verschillende kleuren heeft! Het valt op dat veel Buffon eigenaren desgevraagd hun Buffon ara als favoriete vogel opgeven, ook al hebben ze andere soorten zoals bijvoorbeeld de Hyacint ara. Daaruit valt op te maken dat de Buffon ara een ondergewaardeerde ara soort is. Met name in de VS is de Buffon ara door de import en door de successen in de kweek een wat meer aanwezige vogel. Daar wordt hij ook vaak gebruikt voor de hybride kweek, voor ara’s zoals de Bluffon, de Buffwing en de Verde ara. Daarmee probeert men kleuren en karakter te mixen.

Karakter

grote soldaten ara
In het algemeen zijn Buffon ara’s lief, vriendelijk en intelligent. Het zijn sociale vogels die een unieke band willen opbouwen met een partner, of het nu een vogel- of menselijke partner is. Heb je zo’n band, dan anticiperen ze daar ook voortdurend op. Ze zijn heel stemmingsgevoelig en nemen dan ook de stemming van de partner over. In onze ervaring valt het met schreeuwen reuze mee, vaak wordt er alleen geschreeuwd om aandacht. En daar is prima op te trainen. Het zijn rustigere vogels als bijvoorbeeld de groenvleugel ara’s. Ze klimmen vaak liever als dat ze vliegen. Dit alles maakt Buffon ara’s ideale huisdieren en volierevogels. Ze hebben eigenlijk alles mee, behalve het feit dat ze zeldzaam en behoorlijk duur zijn.

Kweekervaring

grote soldaten ara

Het duurt volgens kwekers gemiddeld zo’n 10 tot 12 jaar voordat de Buffon ara’s eindelijk geslachtsrijp worden. In onze ervaring kan het met een pop al sneller, vanaf 5 tot 6 jaar. De man heeft ruim meer tijd nodig. Waarschijnlijk maakt het daarbij ook uit of je het over wildvang, natuur broed of handopfok vogels hebt. Geduld hebben dus.

Kenmerken

lengte: van 65 tot 85 cm, de helft staart • spanwijdte vleugels 112 tot 126 cm • gewicht 1200 – 1600 gram bij volwassen vogels • het uiterlijk: veel limoen groen, geel, rood op het voorhoofd, wangen wit, getekend met zwarte en rode veertjes, staart groen, geel, blauw en rood • op oudere leeftijd kunnen ‘roestplekken’ op de veren ontstaan • de snavel en poten zijn zwart • grijze ogen met staal grijze ring • bij opwinding kleuren de wangen roze • solitaire vogel die samen leeft met partner, soms in kleine groepen van max 10 vogels • leeft in de toppen van bomen • staat op de Cites lijst I sinds 01/08/1985 en op de Cites lijst II sinds 06/06/1981.

grote soldaten ara

Ondersoorten

De Buffon ara kent twee ondersoorten. Als eerste de nominaat vorm, die voorkomt van Honduras tot Noord-West Columbia. De twee ondersoort is de Ara Ambiguus Guayaquilensis die voorkomt in het Westen van Ecuador. De populatie in Ecuador bestaat volgens tellingen uit 2002 nog maar uit 60-90 vogels verdeeld over twee populaties.

Volgens de meest recente schattingen zijn er in totaal nog een paar honderd volwassen vogels in de natuur. De populatie loopt gestaag terug, door ontbossing, het opzetten van bananenplantages, veehouderij en illegale handel.

Verspreidingsgebied

Het verpreidingsgebied van de Buffon ara’s is klein en ook druk bewoond en bezocht door mensen. De vaak kleine populaties zijn verdeeld over de volgende landen: Colombia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Nicaragua en Panama.

Voedsel

Op het menu van de Buffon ara staan zaden, noten, fruit en in gevangenschap vooral ook mais en eventueel pellets. Buffon ara’s hebben behoefte aan een extra hoog vet gehalte in hun voer. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van macadamianoten, of door bruin brood met daarop palmolie te geven. Ook een uitgebreid assortiment noten is prima.