kleine soldaten ara
De Kleine Soldaten Ara, de Ara Militaris, is één van de overwegend groen gekleurde ara’s. Op een afstandje heel groen, van dichtbij vol met groentinten, maar ook met flink wat geel, blauw en zelfs rood: gewoon een heel interessante kleurcombinatie. De Ara Militaris komt in drie ondersoorten voor, waarbij er veel verschil in gewicht bestaat. De grotere ondersoort kan zelfs tot royaal boven de kilo komen. Zelf hebben wij een kweekkoppel waarvan zowel de pop als de man bijna 1.100 gram wegen. De Kleine Soldaten ara is een stuk ranker en heeft een kleinere kop als de Buffon ara. Ook de kleur groen van de Ara Militaris is intenser en donkerder. Toch zullen veel kwekers goed moeten kijken om de verschillen te zien. Het aantal Ara Militaris ara’s is de afgelopen vijftig jaar helaas gestaag afgenomen. De grote kolonnies van de Kleine Soldaten ara’s zijn verdwenen en naar schatting bestaan er nu nog zo’n 10.000 vogels in de natuur. Deze daling is vooral te wijten aan ontbossing en het vangen van wilde vogels voor de illegale handel (vooral voor huisdieren). De Ara Militaris wordt nu aangeduid als kwetsbaar op de 2006 IUCN Red List. Om de Ara Militaris zoveel mogelijk te beschermen zijn ze sinds 22/10/1987 al opgenomen op de Cites Lijst I.

Karakter

kleine soldaten ara
Een Ara Militaris kan vrij makkelijk tam gemaakt worden. Het zijn vriendelijke vogels en ze genieten zichtbaar van aandacht. Omdat het heel actieve vogels zijn, zijn ze ook goed te trainen; ze zijn altijd bereid om te oefenen in ruil voor een traktatie. Het is ook één van de betere praters onder de ara’s. In de VS komt men in de huiskamer regelmatig de kleine soldaat tegen. Ook in de periode dat er voor het eerst Europeanen in Zuid Amerika kwamen was de ara militaris al een favoriete vogel om als huisdier gehouden te worden. Mits een Kleine Soldaten Ara goed is gesocialiseerd kan hij zich aan meerdere personen of vogels hechten. Vaak ontstaat wel een voorkeur voor één geslacht en moet de ara niets van het andere geslacht hebben!

Kweekervaring

Een legsel van een Ara Militaris bestaat uit drie tot vier eieren, die na een periode van 26 dagen uit moeten komen. In gevangenschap zal lang niet ieder koppel haar eigen eieren uitbroeden en is