lears ara
De Lear’s ara dankt haar naam aan Edward Lear (1812 -1888). Ze wordt echter ook wel Indigo Ara genoemd. Na het ontdekken van deze soort bleef het een eeuw stil. Het was duidelijk dat de Lear’s bestond, maar het leefgebied was onbekend. In Europa waren er rond 1800 al een paar kleine collecties van Lear’s Ara’s. Af en toe dook er een Lear’s op onder meer in een dierentuin in Brazilië of in een privé collectie (waarbij men dacht dat het een klein uitgevallen hyacint was). Totdat in 1978 de Lear’s opnieuw ontdekt werd door door Sick en Texeira in de nabijheid van Bahia (Brazilië) en Raso da Catarina. Volgens schattingen bedroegen de populaties zo’n 250 tot 500 vogels. In 2007 werd bekend dat de populatie is gegroeid naar ongeveer 750 vogels, dit dankzij de beschermende maatregelen.

Op 14 mei 2007 is op Tenerife in het Loro Parque de eerste Lear’s ara in Europa geboren, in het bijzijn van zijn adoptie ouders: een koppel groenvleugel ara’s. Bij de geboorte woog kleine Edward (naar Edward Lear) ongeveer 20 gram. Na drie weken was dat al 495 gram. Met een week of 12 is Edward uitgevlogen. Het ei is afkomstig van één van de beide kweekparen Lear’s die het Loro Parque in 2006 ontvangen heeft van de Braziliaanse organisatie IBAMA. In het kweekstation La Vera heeft het Loro Parque de natuurlijke leefomstandigheden van de Lear’s ara zo goed mogelijk nagebouwd (onder meer met rotswanden. Nadat het 1e legsel kapot was gevonden, is het 2e legsel onder de groenvleugel adoptie ouders geplaatst (een koppel met ervaring!).

lears ara

Karakter

Het is ondenkbaar dat de zeer bedreigde vogel in de huiskamer geworden houdt. Er is geen reden om aan te nemen dat het karakter van deze vogels sterk zal afwijken van het karakter van bijvoorbeeld de Hyacint.

Kweekervaring

De eerste broedsuccessen werden geboekt door Bush Gardens en Parrot Jungle in Florida USA. Er zijn vogels in Frankrijk, de UK en in Zuid Afrika. Actieve broedprogramma’s zijn opgestart in Brazilië, Loro Parque op Tenerife (4 vogels geplaatst in 2006) en bij Al-Wabra (8 vogels geplaatst in 1998). Ieder jaar worden successen geboekt en de Lear’s lijkt op de weg terug. In het wild nesten de Lear’s tussen de rotsen en leggen 1 tot 3 eieren.

lears ara