roodoor ara
De Roodoor ara is momenteel populairder als ooit tevoren. Enkele jaren geleden was de vraag naar Roodoor ara’s zeer bescheiden en was het mogelijk om vrij gemakkelijk koppels op te zetten. De Roodoor ara was vooral een vogel voor liefhebbers en werd gekocht om een collectie compleet te maken. In de daarop volgende jaren was het aankopen van Roodoor ara’s al bijna onmogelijk. Wij verwachten dat deze trend de komende jaren zich door zal zetten, zeker als de Roodoor ook nog als huiskamer vogel ingezet wordt. De Roodoor ara is in 1847 ontdekt, maar door het kleine verspreidingsgebied zijn ze lang omgeven door geheimzinnigheid (en jarenlang alleen bekend van huiden in musea). Pas in de jaren ’70 en ’80 is er onderzoek gedaan en is deze mooie vogel herontdekt. In die periode zijn er enkele honderden vogels per jaar ingevoerd in de USA en ook Europa, waar vanaf 1981 broedresultaten mee geboekt zijn. Sindsdien wordt de Roodoor ara in de USA vooral als huiskamer vogel verkocht. ‘Rubro’ is latijns voor rood, en ‘genys’ voor wang. Er bestaan geen vergelijkbare ara’s; qua gewicht en bouw komt de Blauwkeel ara het dichtst in de buurt. Net als de Roodoor ara komt de Blauwkeel ara overigens ook uit Bolivia (met een vergelijkbaar klein verspreidingsgebied).

roodoor ara

Karakter

De Roodoor ara heeft een hele andere roep als de andere ara soorten; een stuk hoger van toon en volgens sommigen bijna muzikaal. Wat geluid betreft enigzins vergelijkbaar met de Blauwkeel ara. En dus een stuk aangenamer als het typische ara geschreeuw. Voor kwekers met minder ruimte zijn de Roodoor ara’s zeer geschikt. In Nederland is weinig ervaring met Roodoren als huiskamer vogels. In met name de USA komt de Roodoor heel regelmatig voor als huiskamer vogel en zijn de reacties uitermate positief. Natuurlijk doordat de Roodoor ara gemakkelijker hanteerbaar is, maar ook door het lieve karakter.

Kweekervaring

Vanaf 8 tot 10 jaar in gevangenschap. Nest in bomen en in rotspartijen. Legstels van 1-3 eieren. Ringmaat 10 mm. Het broed seizoen start in de natuur in oktober/november met het begin van de regens. In gevangen-schap kunnen de roodoren zich aanpassen en broeden ook in de lente.

roodoor ara

Er zijn enkele kwekers die de Roodoor ara succesvol kweken in groepen. Dit is wellicht een goede oplossing om het bekende plukken te voorkomen.

Kenmerken

lengte: van 53 tot 57 cm, de helft staart • spanwijdte vleugels 82 tot 87 cm • gewicht 450 – 650 gram • uiterlijk: hoofdzakelijk olijf groen, voorhoofd, oren, wangen en schouders zijn rood, oranje plekken op het lijf, staart groen en blauw op het uiteinde, onder de vleugels oranje • felheid van kleuren neemt toe als de vogels volwassen worden • de snavel en poten zijn zwart • binnenring ogen is oranje, daarbinnen zijn de ogen groen, iris zwart • kleine witte naakte plek in gezicht met zwarte lijnen • is in de natuur geobserveerd in groepen van 6 tot 50 soortgenoten

roodoor ara

• staat op Cites lijst I sinds 29/07/1983 en op Cites lijst II sinds 06/06/1981.

Ondersoorten

Er zijn formeel geen ondersoorten bekend. In gevangenschap lijkt het wel alsof er een verschil in formaat bestaat. Het is onduidelijk of dit met voeding of selectie te maken heeft, maar de verschillen zijn duidelijk waarneembaar.

Verspreidingsgebied

Verspreidingsgebied: het zuiden en centrale gedeelte van Bolivia, met in totaal een geschat oppervlak van ongeveer 20.000 km2. Het is dus een extreem klein en onherbergzaam gebied, bovendien is het landschap semi woestijn- en bergachtig. In 1982 werd de populatie na tellingen nog geschat op zo’n 3.000 tot 5.00 vogels, de laatste jaren zijn de schattingen afgenomen naar 1.000 tot 4.000 vogels. Daarmee is de Roodoor helaas één van de hele zeldzame soorten geworden. Gezien de ligging van het gebied is bescherming de afgelopen jaren wel succesvol gebleken, alhoewel de oprukkende landbouw en de illegale handel de populatie blijven bedreigen.

Voedsel

De Roodoor ara leeft vooral van cactus vruchten, fruit waaronder bessen en zaden. Observaties in de natuur laten zien dat de Roodoren al vroeg in de ochtend actief zijn, rond de middag weer en dan aan het einde van de dag.