roodoor ara
De Roodoor ara is momenteel populairder als ooit tevoren. Enkele jaren geleden was de vraag naar Roodoor ara’s zeer bescheiden en was het mogelijk om vrij gemakkelijk koppels op te zetten. De Roodoor ara was vooral een vogel voor liefhebbers en werd gekocht om een collectie compleet te maken. In de daarop volgende jaren was het aankopen van Roodoor ara’s al bijna onmogelijk. Wij verwachten dat deze trend de komende jaren zich door zal zetten, zeker als de Roodoor ook nog als huiskamer vogel ingezet wordt. De Roodoor ara is in 1847 ontdekt, maar door het kleine verspreidingsgebied zijn ze lang omgeven door geheimzinnigheid (en jarenlang alleen bekend van huiden in musea). Pas in de jaren ’70 en ’80 is er onderzoek gedaan en is deze mooie vogel herontdekt. In die periode zijn er enkele honderden vogels per jaar ingevoerd in de USA en ook Europa, waar vanaf 1981 broedresultaten mee geboekt zijn. Sindsdien wordt de Roodoor ara in de USA vooral als huiskamer vogel verkocht. ‘Rubro’ is latijns voor rood, en ‘genys’ voor wang. Er bestaan geen vergelijkbare ara’s; qua gewicht en bouw komt de Blauwkeel ara het dichtst in de buurt. Net als de Roodoor ara komt de Blauwkeel ara overigens ook uit Bolivia (met een vergelijkbaar klein verspreidingsgebied).

roodoor ara

Karakter

De Roodoor ara heeft een hele andere roep als de andere ara soorten; een stuk hoger van toon en volgens sommigen bijna muzikaal. Wat geluid betreft enigzins vergelijkbaar met de Blauwkeel ara. En dus een stuk aangenamer als het typische ara geschreeuw. Voor kwekers met minder ruimte zijn de Roodoor ara’s zeer geschikt. In Nederland is weinig ervaring met Roodoren als huiskamer vogels. In met name de USA komt de Roodoor heel regelmatig voor als huiskamer vogel en zijn de reacties uitermate positief. Natuurlijk doordat de Roodoor ara gemakkelijker hanteerbaar is, maar ook door het lieve karakter.

Kweekervaring

Vanaf 8 tot 10 jaar in gevangenschap. Nest in bomen en in rotspartijen. Legstels van 1-3 eieren. Ringmaat 10 mm. Het broed seizoen start in de natuur in oktober/november met het begin van de regens. In gevangen-schap kunnen de roodoren zich aanpassen en broeden ook in de lente.

roodoor ara