Regelmatig herinneren wij vogelliefhebbers elkaar er aan dat papegaaien nou eenmaal prooidieren zijn. Daarom zitten papegaaien in groepen bij elkaar en daarom verbergen papegaaien ziektes en kwalen… Om vooral niet de aandacht te trekken van roofdieren, want dan is het snel gebeurd. Maar wat zijn nu eigenlijk de natuurlijke vijanden van een ara? En hoe jagen deze roofdieren op ara’s? Dit artikel zoekt antwoorden op deze vragen.

Ongeveer de helft van de 5 miljoen soorten planten en dieren die op de wereld bestaan, vind je in het amazonegebied. Ook zijn er nog duizenden dieren- en plantensoorten die nog niet eens ontdekt zijn. Katachtige roofdieren zijn onder meer de jaguar, de poema en de ocelot. De vogelwereld is zeer rijk aan soorten zoals de kolibries, de ovenvogels, de vliegenvangers, de miervogels, de papegaaien en de toekans, maar natuurlijk ook diverse roofvogels waaronder één van de grootste arend soorten ter wereld: de Harpij. Ook het aantal soorten reptielen is omvangrijk met onder andere de anaconda’s (die tot 12 meter lang worden) en diverse soorten kaaimannen. Vanaf duizenden jaren voor Christus werden zowel het Amazonegebied als de kustgebieden van Brazilië bewoond door Indianen. Er waren honderden Indianenstammen die in een paar grotere etnische groepen zijn onder te verdelen, met als voornaamste de Guaraní, de Tupi en de Ge. Papegaaien spelen een belangrijke rol in de cultuur van deze Indianen. In 1500 na Chr. werd Brazilië ontdekt door de Portugese zeevaarder Pedro Álvares Cabral en deed de ‘moderne mens’ zijn intrede in het leefgebied van de ara’s. In potentie heeft een ara dus te maken met een heel arsenaal aan vijanden, maar is dat in de praktijk ook zo?

Het korte antwoord is… niet echt. In de praktijk zijn ara’s goed in staat om de roofdieren van het lijf te houden. Meestal voeden ara’s zich in groepen hoog in het bladerdek van de bomen. Niet veel roofdieren kunnen daarbij komen en bovendien zullen roofdieren door heel veel ogen gezien worden voordat ze in de buurt zijn. En komt er een roofdier in de buurt dan vliegen ara’s natuurlijk vrij gemakkelijk weg. De meeste ara soorten nestelen in hoge bomen, met een goed uitzicht op de omgeving.
[/section]

[section bgimage=”https://een-01.nl/wp-content/uploads/2014/01/jaguar1.jpg” parallax=”true” bgcolor=”Color Value” padding=”160px 0″][/section]

[section padding=”20px 0″]
Een langer antwoord is… alles wat een ara te pakken kan krijgen zal dat ook doen. Het motto is dan eten of gegeten worden. Er zijn verhalen bekend over grote vleermuizen en zelfs ook apen die al of niet bij toeval een ara wisten te verschalken. Je zou verwachten dat ook de grote katachtigen (zoals de jaguar, de puma of de ocelot) wel eens een ara weten te bemachtigen. Toch zal dat in de praktijk meevallen omdat een ara dan wel erg laag in de buurt van de grond moet komen. Of laag nestelen zodat een kat het nest kan bezoeken. Vanuit het oogpunt van een jaguar zal een ara een welkome afwisseling op het menu zijn die hij zeker zal willen meepikken. Om dezelfde reden zal een ara ook niet veel last hebben van een kaaiman, alhoewel die in grote aantallen op bijvoorbeeld de Pantanal voorkomen…

BeschrijvingKenmerken