Zoek de verschillen!

Altijd goed voor een leuk moment… we lopen met bezoekers door de kooien en ontvangen de nodige complimenten. “Ziet er goed uit, lekker schoon en dat is ook een mooi koppel blauwgele ara’s”. En weer worden onze mooie blauwkeel ara’s uitgemaakt voor blauwgele ara’s. Vaak gniffelen we maar even, soms leggen we even uit hoe en wat. Het is een veel gemaakte fout terwijl de verschillen toch heel duidelijk zijn. In deze blog zetten we alle verschillen nog even op een rij.

Het blijft raadselachtig waarom de natuur twee vrijwel vergelijkbare ara’s heeft voortgebracht en in stand gehouden… waarbij er bovendien een overlap bestaat in het verspreidingsgebied. Zowel de blauwgele ara als de blauwkeel ara leven in Bolivia in het wild. Wat is dan de reden dat de blauwgele ara zo dominant geworden is, en de blauwkeel ara juist niet (en zich beperkt heeft tot een klein gebied in Bolivia). Is dat omdat de blauwgele ara minder kieskeurig is geweest met de voedselkeuze? Of omdat de blauwgele ara zich gemakkelijker voortplant? En waarom is er in Bolivia geen hybride vorm tussen beide ontstaan? Wat is dan de oorzaak en wat is het gevolg? Voldoende vragen voor de biologen om nog eens flink wat onderzoek naar te doen!

In een natuurbeschermingsproject in Bolivia zijn een flink aantal broedblokken opgehangen. Uit de resultaten van het project bleek dat maar 1 op de 7 broedblokken bewoond werd door een koppel blauwkeel ara’s, de andere 6 waren ‘gekraakt’ door blauwgele ara koppels. Misschien verklaart dit de dominatie wel.

De verschillen tussen de blauwgele ara en de blauwkeel ara op een rij:

Nederlandse naamBlauwgele araBlauwkeel ara of ook wel Caninde ara
Latijnse naamAra AraraunaAra Glaucogularis
Cites statusStaat sinds 1981 op Cites Appendix II, met andere woorden er is geen Cites vergunning verplicht voor het houden van deze ara's.Staat ook sinds 1981 op Cites Appendix II, maar ook sinds 1983 op Cites Appendix I. Er is dus een Cites vergunning nodig. Let hierop bij de aankoop!
VerspreidingsgebiedGroot verspreidingsgebied in Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela, Guyana, Suriname, Bolivia, Frans-Guyana, Trinidad en Tobago, Brazilië en Argentinië. De blauwkeel ara komt uitsluitend voor in Centraal Bolivia (een gebied van 4.000 vierkante kilometer).
OndersoortenFormeel geen ondersoorten erkend, alhoewel er verschillen bestaan in grootte en kleuren. Dit wellicht door het grote verspreidingsgebied. Met name de kleur van de borst verschilt sterk: van geel tot diep oranje.Geen ondersoorten. Jarenlang werd de blauwkeel ara gezien als een ondersoort van de blauwgele ara.
AantallenDe blauwgele ara is de meest voorkomende soort, zowel in de natuur als in gevangenschap. Er zijn geen schattingen van aantallen in het wild bekend.Schattingen lopen uiteen tussen 150 en 300 vogels in het wild. In gevangenschap nemen de aantallen wat toe. In de VS komt deze ara veel voor in de huiskamer.
LichaamsbouwGewicht 800 tot 1.200 gram. Lengte 85 tot 90 cm. Ringgrootte 14 mm.Gewicht 600 tot 800 gram. Lengte 74 tot 85 cm. Ringgrootte 12 mm.
KleurenMede door de verschillende verspreidingsgebieden zijn er diverse varianten op de blauwe en geel/oranje tinten. Wat opvalt is dat de veertjes in het gezicht zwart zijn, net als de 'bef' onder de keel. Het 'blozen' waarbij de wangen rood worden, komt soms voor bij blauwgele ara's. Het verschil ten op zichte van de blauwkeel ara zit dan ook vooral in de kop, zoals op onderstaande foto's te zien is.Het blauw van de blauwkeel ara is metaalblauw, het geel meer een mix met oranje. Daar is weinig verschil met de blauwgele ara. Op de kop zie je rijen met blauwe veertjes. De 'bef' is duidelijk blauw. Het blozen komt bij alle blauwkelen voor. Het verschil ten op zichte van de blauwgele ara zit dan ook vooral in de kop, zoals op onderstaande foto's te zien is.
Foto
KarakterOp uitzonderingen na is het karakter van een blauwgele ara heel gemoedelijk. Vaak onderhoudt deze ara goede banden met meerdere gezinsleden. Ook al heeft hij wellicht een voorkeur, dan nog is hij benaderbaar door de rest. Als de blauwgele gaat puberen en broedrijp wordt zal het gedrag ook veranderen (overigens net als bij andere ara soorten). De ara zal proberen een rangorde te bepalen en dat gaat gepaard met (pogingen tot) bijten en het vernielen van de omgeving. Het is dan zaak de ara kort te houden. Op tijd een goede gedragstraining volgen doet hierbij wonderen en is eigenlijk noodzakelijk!Vooral in de VS kom je de blauwkeel ara nogal eens tegen als huisdier. Natuurlijk strookt dat niet zo met de zeldzaamheid van deze ara. Ze zijn heel volgzaam en aanhankelijk. En tegelijkertijd ook intelligent en zeer nieuwsgierig. Deze ara is in de natuur teruggetrokken en verlegen, maar met de hand grootgebracht zijn ze zelfs actief en spraakzaam. De favoriete activiteiten bestaan uit het maken van acrobatische capriolen, en het verkennen van de omgeving met de tong en snavel. Ze vinden het prima om aangeraakt te worden, ze blijven vriendelijk. Net als alle ara's maken ze lawaai en kunnen ze schreeuwen. Het zijn door al deze karaktertrekken ideale kleinere ara's voor in de huiskamer of in de voliere in een woonwijk.
KweekDe blauwgele ara kweekt eigenlijk altijd en overal. Als koppels jong bij elkaar gezet worden, kan kweken al bij een leeftijd van 4 tot 5 jaar. Broedduur: 25 - 28 dagen. 2 tot 4 eieren per legsel. Het duurt ongeveer 90 dagen voordat jongen uit nest komen. Jongen zijn zelfstandig tussen de 4 en 6 maanden.De blauwkeel ara's hebben wat meer tijd nodig. Gemiddeld kun je resultaat verwachten na zo'n 8 tot 10 jaar. Broedduur: 26 - 28 dagen. 1 tot 3 eieren per legsel. Het duurt ongeveer 90 dagen voordat jongen uit nest komen. Jongen zijn zelfstandig tussen de 4 en 6 maanden.
Soortinfosoort informatie Blauwgele arasoort informatie Blauwkeel ara
Richtprijs€ 1.250 voor een zelfstandige vogel€ 3.250 voor een zelfstandige vogel
Foto