De blockbuster Rio is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal… wellicht iets minder mooi als op het witte doek, maar toch. Het ware verhaal gaat over een Spix ara met als naam Presley. Het baasje was niet Linda, maar een dame uit Colorado. En de vogelspecialist uit Brazilië was een dierenarts met als naam Mickey Muck. Het verhaal van Presley is opgetekend door de Washington Post.

Presley leeft inmiddels in Brazilië, maar op het moment dat zijn bestaan ontdekt werd, was hij de enige Spix in de USA. Waarschijnlijk is hij illegaal naar de USA gekomen in de jaren ’70, gevangen en getransporteerd door smokkelaars. Bij toeval is Presley ontdekt door een dierenarts, toen zijn baasje contact opnam met vragen over de verzorging. Mickey nam de telefoon aan en hoorde tot haar verbazing de vrouw zeggen dat ze een paar vragen had over haar Spix ara. Mickey was natuurlijk heel sceptisch en dacht dat ze voor de gek gehouden werd. Er gingen wel geruchten over een Spix ara in Colorado, maar Mickey had die tot de fabeltjes gerekend.

Mickey sprak met haar af in Denver en inderdaad… bij binnenkomst zag ze de Spix ara Presley! Presley was al die jaren gekoppeld geweest aan een Amazone papegaai, die eerder dat jaar overleden was. Na een aantal gesprekken met Mickey en de World Parrot Trust werd besloten Presley terug te sturen naar Brazilië. De voeding van Presley bestond uit pellets en zijn gezondheid was redelijk. De kooi was absoluut te klein. Met een aantal veren is het geslacht vastgesteld en Presley bleek een mannetje te zijn. Mickey heeft Presley een tijdje opgevangen om zijn gezondheid te verbeteren en ook om zijn leven te verrijken. Daarnaast is er DNA monster afgenomen en opgeslagen, wat in de toekomst voor verder onderzoek gebruikt kan worden. En in December 2002 was het zover, Presley werd met het vliegtuig teruggebracht naar zijn geboortegrond. De leeftijd van Presley werd geschat op ergens tussen de 25 en 50 jaar oud.

In Brazilië was Presley een hele welkome uitbreiding die gezorgd heeft voor een uitbreiding van de genen pool. Presley kwam onder de hoede van de biologist Fernanda Vaz in het Sao Paolo dierentuin en maakt het prima Het kan bijna niet anders dan dat dit verhaal de ware achtergrond is van de film Rio!