Papegaaien worden net als bijvoorbeeld honden, katten, konijnen en cavia’s gerangschikt onder de huisdieren, of beter gezelschapsdieren, maar er zijn zeker verschillen. Discussies over ‘domesticatie’ ontaarden vaak in woordspelletjes, waardoor over papegaaien nog vaak geroepen wordt dat het ‘wilde dieren zijn die in gevangenschap leven’. Terwijl in het oude Rome al diverse papegaaien soorten als gezelschapsdier gehouden werden (ara’s worden sinds de begin jaren 1800 als gezelschapdieren gehouden). De verschillen tussen ara’s en andere gezelschapsdieren hebben vooral te maken met hun intelligentie, hun sociale bewustzijn en imitatievermogen. De intelligentie en sociaal bewustzijn van ara’s maakt ze tot buitengewoon gezelschap dat veel respect en aandacht verdient.

Als u geschikt bent als arabezitter moet u er nog eentje vinden natuurlijk. Informeer u zo goed mogelijk, internet is hiervoor een prima bron van informatie. Met een eenvoudige zoekopdracht heeft u zo in de gaten hoe een dierenwinkel of een kweker bekend staat. Ook zijn er diverse vogelforums waar u van te voren uw licht kunt opsteken en ook Facebook biedt veel mogelijkheden om informatie op te doen. Bedenk wel dat veel informatie niet onafhankelijk of onpartijdig is en neem dat mee in uw afweging. In de vogelwereld bestaan erg veel verschillen van inzicht en iedereen denkt vaak dat zijn manier de enig juiste is. Discussies daarover lopen vaak hoog op, zeker over controversiële onderwerpen als bijvoorbeeld handopfok, socialisatie en kortwieken. De beste manier om een indruk van een ara in de huiskamer te krijgen, is om af te spreken met een liefhebber of kweker die ook inderdaad een ara in de huiskamer heeft. U zult de eerste niet zijn die een natuurbroed ara koopt die in het geheel niet aan mensen gewend is. En dat maakt de start niet onmogelijk maar toch wat lastiger… en vraagt veel meer van uw vermogen om de ara te trainen. Daarnaast is het verstandig om meerdere adressen te bezoeken: zo heeft u ook wat te vergelijken.

Bezoek een kweker

Koop een ara het liefst niet in een dierenwinkel maar rechtstreeks bij een kweker, of bij een dierenwinkel die ook echt zelf kweekt. Dan weet u waar uw ara vandaan komt en kunt u gerichte vragen stellen. Kleinschaligheid is wat dat betreft een groot voordeel… net zoals dat voor andere gezelschapsdieren geldt. Maak een afspraak met de kweker en leg uit wat u wilt. Hij zal de tijd nemen u te ontvangen en u kunt de oudervogels zien. De ouders zijn immers de beste afspiegeling van hoe de jonge ara’s zullen opgroeien. U kunt zien hoe de ara’s zijn gehuisvest, hoe de kooien eruit zien, of het er schoon is, hoe de ara’s eruit zien etc. Heeft de kweker momenteel kuikens, hoe zitten die erbij, zitten ze in een sociale omgeving of juist helemaal alleen en afgeschermd? Houd hier eventueel wel rekening met het feit dat ara’s tot 6-8 weken in een couveuse verblijven in verband met de warmte die ze nodig hebben! Zitten ze in de couveuse met een paar bij elkaar? En hoe denkt de kweker over socialiseren met andere ara’s, huisdieren en het gezinsleven? Uw kweker kan u ook adviseren over de soort ara die u op het oog heeft. Is dit een goede keuze, wat is het karakter van die soort en kweekt hij er überhaupt mee. Neem niet direct een (te emotionele) beslissing maar bedank de kweker en spreek wat bedenkttijd af. En ook niet onbelangrijk: heeft u een ‘klik’ met de kweker, of wordt het echt een zakelijke transactie? Alleen als u een goed gevoel heeft moet u overgaan tot aanschaf van een ara bij de kweker. Ga desnoods nog eens langs voordat u een definitieve beslissing neemt. Bespreek ook het ‘papierwerk’ en de hele ‘logistiek’ rondom uw bestelling.

Zelfstandige ara’s

Als het u aan ervaring en kennis ontbreekt doet u er goed aan om te kiezen voor het in huis nemen van een zelfstandige ara (en niet voor een ara die nog pap voeding moet krijgen). Helaas is het in Nederland nog steeds niet verboden om te handelen in papegaaien die nog niet zelfstandig zijn. Ook bij allerlei aangekondigde wetswijzigingen en maatregelen zit dit er nog steeds niet bij. Een ara heeft een periode van 14 tot 18 weken nodig om zelfstandig te leren eten. Totdat de ara zover is zal zij door de kweker gevoerd moeten worden (al of niet voorafgegaan door een periode dat de ouders dit doen). Dit is specialisten werk waarbij ook de nodige risico’s voor de ara babies bestaan. Wij adviseren u om dit door de kweker te laten doen en pas een jonge ara’s in huis te nemen als die al zelfstandig kan eten. Dat kan een hoop problemen voorkomen.

Het is een misverstand om te denken dat een zelfstandig etende jonge ara al helemaal onafhankelijk is van haar ouders. Integendeel, ook in de natuur zal een jonge ara een periode van anderhalf tot twee jaar (afhankelijk van de soort ara) bij de ouders in de buurt blijven. Ook al eet de jonge ara zelfstandig, nog steeds zal zij af en toe bij de ouders om eten bedelen. Puur omdat het kan en puur om op die manier het zelfvertrouwen verder op te bouwen. Die periode kenmerkt zich door ‘een paar stapjes vooruit’ en dan weer ‘een stapje terug’, totdat uiteindelijk de banden met de oudervogels verbroken worden. Een zelfstandig etende jonge ara valt om die reden wel eens terug en moet toch weer even gevoerd worden. Samen eten is in de natuur de meest sociale bezigheid en daar moet dus ook in de huiskamer de nodige aandacht aan besteed worden. Stukjes fruit of noot voeren, samen een zonnenbloempitje pellen of als het nodig is, toch nog even een lepeltje pap voeren. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe baasjes toch nog leren hoe er pap gevoerd kan worden. Uit veiligheidsoverwegingen met een kromgebogen lepel.

De rode draad in deze ‘weaning’ periode (letterlijk te vertalen als ‘spenen’) is het leren vliegen. Een ara is geboren om te kunnen vliegen en kortwieken in deze periode van opgroeien is een slecht idee. Een jonge ara die niet kan vliegen mist de kans zelfvertrouwen op te bouwen en zal zich bovendien fysiek ook minder goed ontwikkelen. In verschillende landen is kortwieken al verboden en dit zal waarschijnlijk op termijn in Nederland ook gebeuren. Wij laten onze jonge ara’s al heel vroeg wennen aan een vogeltuigje, zodat we ze kunnen aangespen met een lijntje (zoals we dat bij honden ook gewend zijn). Dan is het heel gemakkelijk om een jonge ara mee naar buiten te nemen voor een wandeling of een bezoekje aan de familie. Thuis kan de jonge ara dan gewoon blijven vliegen. Daarbij is het belangrijk om uw ara te laten wennen aan haar omgeving, laat haar maar zien waar de ramen en andere opstakels staan. Ze zijn intelligent genoeg om dat snel te begrijpen. Wilt u persé kortwieken, dan kunt uw beter een periode van één jaar wachten, zodat uw ara zich mentaal en fysiek eerst goed kan ontwikkelen. Leren vliegen op latere leeftijd is een echte uitdaging, dat blijft vaak toch achter ten opzichte van niet gekortwiekte ara’s.

Hoe werken wachtlijsten?

Jonge ara’s zijn niet het hele jaar te koop, er is sprake van een duidelijk seizoen dat bovendien ook nog een klein beetje afhankelijk is van de soort ara waar u voor gaat kiezen. De meeste kweekkoppels leggen eieren in de periode mei t/m juli, alhoewel er hier en daar wel uitzonderingen op deze regel zijn (op het Zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgedraaid, en soms zit dat bij kweekkoppels nog in ‘het hoofd’). Dat betekent dat de jonge ara’s zo in de periode september t/m oktober zelfstandig worden en kunnen uitvliegen naar hun nieuwe baasjes. Als u zich dus bijvoorbeeld in februari meldt bij de kweker, zult u nog een flink aantal maanden moeten wachten. De kans dat een kweker dan nog ara’s heeft zitten van het seizoen daarvoor is niet groot, en als het al zo zou zijn, dan moet u zich afvragen waarom. Een tijdje wachten heeft ook zo z’n voordelen: u kunt zich goed voorbereiden (met boeken en DVD’s) op uw nieuwe gezelschapsdier. Ook kunt u op die manier de ontwikkeling van uw ara volgen, zeker als de kweker regelmatig foto’s maakt en u op bezoek kunt.

De kweker zal u waarschijnlijk vragen of u op de wachtlijst wilt staan, puur omdat hij wil weten waar hij aan toe is. Er zullen zich meerdere liefhebbers voor een jonge ara melden, die allemaal graag snel hun jonge ara willen hebben. Met een wachtlijst kan een kweker de volgorde bepalen en weet hij ook hoe hij de socialisatie moet aanpakken. Want of u voor een gezelschapsdier of voor een ‘jonge ara bestemd voor de kweek’ op de wachtlijst staat, bepaalt natuurlijk de manier waarop gesocialiseerd moet worden. Meestal vraagt de kweker u een aanbetaling te doen, zodat hij de relatieve zekerheid heeft dat u uw jonge ara ook daadwerkelijk wilt hebben. Wij wachten meestal met het vragen van een aanbetaling totdat de jonge ara zo’n 6 weken oud is en er keuzes gemaakt moeten worden voor de socialisatie. Is er bij de kweker sprake van een wachtlijst, maak daar dan geen probleem van: liever een gezonde ara uit een prettige omgeving dan een ara uit een dierenwinkel waarvan u niet weet wat de achtergrond is.

Socialiseren in de huiskamer werkt natuurlijk maar voor een beperkt aantal ara’s per seizoen. Het is bij ons gewoon niet mogelijk om 20 of meer ara’s tegelijkertijd in de huiskamer op te laten groeien. Ons maximum ligt toch echt op zo’n 5 tot 10 jonge ara’s die tegelijkertijd in de huiskamer kunnen opgroeien. Worden het er meer dan komt dit de kwaliteit niet ten goede en wordt het bovendien één grote bende in de huiskamer. Ook dit is weer een reden waarom we moeten plannen en er een wachtlijst noodzakelijk is.

Testen op vogelziektes

Het is van groot belang dat de jonge ara getest wordt op vogelziektes voordat ze naar het nieuwe huis vertrekt. Regelt de kweker dat voor u, of heeft hij daar problemen mee? En het is natuurlijk ook wel prettig als de kweker een geslachtsbepaling uit heeft laten voeren. De kosten van de gezondheidsonderzoeken en de geslachtsbepaling zijn niet gering maar wegen absoluut op tegen de problemen waar u later mee te maken zou kunnen krijgen. Testen op de meest gangbare vogelziektes vinden wij een absolute must! Een kweker die daar een probleem mee heeft moet u wantrouwen. Het testen vindt meestal kort voor de overdracht van de ara plaats, om zeker te zijn dat de ara op het moment van de overdracht ook vrij is van ziektes. Dat betekent dus ook dat u het omgaan met testen al ruim eerder besproken moet hebben en niet moet wachten tot het laatste moment. Het zou mooi zijn als de testen uitgevoerd kunnen worden door een dierenarts die u kent, of de dierenarts waar u later met uw ara ook naar toe wilt gaan voor controles. Het is tegenwoordig ook mogelijk om u te verzekeren voor de ziektekosten van uw ara, en dit voor een interessant tarief. Hiermee voorkomt u onverwachte diere