[section padding=”20px 0″]
kooiHet is slim om alle uitgaven te plannen ruim voordat u een ara koopt. De kooi, een reiskooi, een klimboom of standaard en toebehoren zijn niet goedkoop. Weersta de verleiding om een goedkope kooi te kopen voor een dure ara. De kooi zal jarenlang zijn huis zijn, bekijk daarom welke types er beschikbaar zijn en welke kooi het meest geschikt is voor de bewuste ara soort. Als u nog moet beslissen welke soort ara u wilt kopen, koop dan nog géén kooi! U kunt een grote dierenwinkel bezoeken om de kooi en toebehoren uit te zoeken, of alles on-line bestellen. Het beste advies is om vooral de kooi vooraf te bekijken omdat kwaliteit niet altijd duidelijk is op een webpagina of in een catalogus. Een standaard of klimboom is wat gemakkelijker ‘ongezien’ te bestellen, maar toch… Ga eens op bezoek bij een ara bezitter en kijk daar goed welke keuzes die gemaakt heeft, daar valt een hoop van te leren! Ook zijn er diverse papegaaien fora, waar de gebruikers hun ervaringen graag delen.

macawkooiEen ara heeft een ruime en kwalitatief goede kooi nodig – vrijwel altijd een kostbaar artikel. Koop geen goedkope kooi en houd u niet voor dat u wel een betere zult kopen als u zich dat kunt veroorloven. Kleine kooien kunnen gedragsproblemen veroorzaken en goedkope kooien kunnen gemaakt zijn van metalen met giftige elementen. Goedkoop is vaak letterlijk duurkoop. Een ara raakt erg gehecht aan zijn kooi en stelt een verandering niet op prijs. Als u een tweedehands kooi aanschaft moet u hem grondig schoonmaken en desinfecteren. Omdat er veel verschillende kooien te koop zijn, is het moeilijk er  één te kiezen. Een ara zal in principe in een kooi niet kunnen vliegen, daar zijn de standaard kooien niet groot genoeg voor. Koop daarom een brede kooi, zodat uw ara van stok naar stok kan springen en er plek is om de ‘vleugels te oefenen’. De breedte van de kooi is dus belangrijker dan de hoogte. Let goed op de tralies van een kooi, er moeten ook horizontale tralies in zitten zodat uw papegaai gemakkelijk rond kan klimmen.

macawkooi2

Zoek naar een kooi op wielen zodat u hem kunt verrijden als u schoon gaat maken. Ook kunt u dan af en toe de kooi op een andere plek in huis neer zetten, zodat er afwisseling ontstaat. Sommige kooien hebben een opening aan de bovenkant met eventueel een zitstok. Het nadeel hiervan is dat uw ara veel tijd op de kooi door zal brengen. Daarnaast moet u uw ara leren op uw hand te stappen om de kooi uit te komen, en dit is moeilijk als u van bovenaf de kooi in moet reiken.

De meeste kooien hebben een rooster boven de verwijderbare bak, zodat uw ara niet in de eigen uitwerpselen rondloopt en ook geen gevallen etensresten op kan rapen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor bodembedekking, wij geven meestal de voorkeur aan krantenpapier. Alternatieven zijn zand, houtkrullen, houtspaanders, ‘kattenbak vulling’ of zeoliet. De bak moet regelmatig worden schoongemaakt en kranten zijn goedkoop en snel.

zitstok

Het is een ideale situatie om naast een kooi in de huiskamer een aparte kamer voor uw ara in te richten. De kamer zal wellicht wat aangepast moeten worden: tralies aan de ramen, bij voorkeur een stenen vloer, water afvoer zodat ‘nat’ schoongemaakt kan worden en takken ophangen om op te zitten. Aan het plafond kunt u touwen en schommels hangen en u kunt kartonnen dozen en houtblokken op de vloer leggen die vernield mogen worden. Op een dergelijke manier hebben wij onze ‘socialisatie ruimte’ ingericht voor meerdere jonge ara’s. Let wel op dat er kunnen problemen optreden als een ara in de puberteit of broedperiode komt: hij beschouwt de kamer als zijn territorium en gedraagt zich agressief tegenover ‘indringers’.

Afmeting kooi

In Nederland en België zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland) nog geen minimumafmetingen voor kooien en volières voorgeschreven. De verwachting is echter dat er in de toekomst zeker richtlijnen en wetgeving op dit gebied gaat ontstaan. Mede daarom is het verstandig direct uit te gaan van een grote kooi. Zeker voor ara’s geldt: hoe groter de kooi, hoe beter het is.

Zitstokken

Vervang minstens één van de zitstokken in een nieuwe kooi omdat zij waarschijnlijk allemaal even dik zullen zijn. Het voordeel hiervan is ook dat u dan altijd nog een originele zitstok heeft, waarvan u de maat kunt opnemen! Ara’s moeten hun greep op de zitstok kunnen veranderen en als ze kunnen kiezen geven zij vaak de voorkeur aan dunne stokken. Er zijn ook zogenaamde slijtstokken verkrijgbaar. Naast het feit dat ze onverwoestbaar zijn worden de nagels van de ara continue geslepen en zijn niet meer scherp. Eén slijtstok is afdoende mede om te voorkomen dat