[section padding=”20px 0″]
kooiHet is slim om alle uitgaven te plannen ruim voordat u een ara koopt. De kooi, een reiskooi, een klimboom of standaard en toebehoren zijn niet goedkoop. Weersta de verleiding om een goedkope kooi te kopen voor een dure ara. De kooi zal jarenlang zijn huis zijn, bekijk daarom welke types er beschikbaar zijn en welke kooi het meest geschikt is voor de bewuste ara soort. Als u nog moet beslissen welke soort ara u wilt kopen, koop dan nog géén kooi! U kunt een grote dierenwinkel bezoeken om de kooi en toebehoren uit te zoeken, of alles on-line bestellen. Het beste advies is om vooral de kooi vooraf te bekijken omdat kwaliteit niet altijd duidelijk is op een webpagina of in een catalogus. Een standaard of klimboom is wat gemakkelijker ‘ongezien’ te bestellen, maar toch… Ga eens op bezoek bij een ara bezitter en kijk daar goed welke keuzes die gemaakt heeft, daar valt een hoop van te leren! Ook zijn er diverse papegaaien fora, waar de gebruikers hun ervaringen graag delen.

macawkooiEen ara heeft een ruime en kwalitatief goede kooi nodig – vrijwel altijd een kostbaar artikel. Koop geen goedkope kooi en houd u niet voor dat u wel een betere zult kopen als u zich dat kunt veroorloven. Kleine kooien kunnen gedragsproblemen veroorzaken en goedkope kooien kunnen gemaakt zijn van metalen met giftige elementen. Goedkoop is vaak letterlijk duurkoop. Een ara raakt erg gehecht aan zijn kooi en stelt een verandering niet op prijs. Als u een tweedehands kooi aanschaft moet u hem grondig schoonmaken en desinfecteren. Omdat er veel verschillende kooien te koop zijn, is het moeilijk er  één te kiezen. Een ara zal in principe in een kooi niet kunnen vliegen, daar zijn de standaard kooien niet groot genoeg voor. Koop daarom een brede kooi, zodat uw ara van stok naar stok kan springen en er plek is om de ‘vleugels te oefenen’. De breedte van de kooi is dus belangrijker dan de hoogte. Let goed op de tralies van een kooi, er moeten ook horizontale tralies in zitten zodat uw papegaai gemakkelijk rond kan klimmen.

macawkooi2

Zoek naar een kooi op wielen zodat u hem kunt verrijden als u schoon gaat maken. Ook kunt u dan af en toe de kooi op een andere plek in huis neer zetten, zodat er afwisseling ontstaat. Sommige kooien hebben een opening aan de bovenkant met eventueel een zitstok. Het nadeel hiervan is dat uw ara veel tijd op de kooi door zal brengen. Daarnaast moet u uw ara leren op uw hand te stappen om de kooi uit te komen, en dit is moeilijk als u van bovenaf de kooi in moet reiken.

De meeste kooien hebben een rooster boven de verwijderbare bak, zodat uw ara niet in de eigen uitwerpselen rondloopt en ook geen gevallen etensresten op kan rapen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor bodembedekking, wij geven meestal de voorkeur aan krantenpapier. Alternatieven zijn zand, houtkrullen, houtspaanders, ‘kattenbak vulling’ of zeoliet. De bak moet regelmatig worden schoongemaakt en kranten zijn goedkoop en snel.

zitstok

Het is een ideale situatie om naast een kooi in de huiskamer een aparte kamer voor uw ara in te richten. De kamer zal wellicht wat aangepast moeten worden: tralies aan de ramen, bij voorkeur een stenen vloer, water afvoer zodat ‘nat’ schoongemaakt kan worden en takken ophangen om op te zitten. Aan het plafond kunt u touwen en schommels hangen en u kunt kartonnen dozen en houtblokken op de vloer leggen die vernield mogen worden. Op een dergelijke manier hebben wij onze ‘socialisatie ruimte’ ingericht voor meerdere jonge ara’s. Let wel op dat er kunnen problemen optreden als een ara in de puberteit of broedperiode komt: hij beschouwt de kamer als zijn territorium en gedraagt zich agressief tegenover ‘indringers’.

Afmeting kooi

In Nederland en België zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland) nog geen minimumafmetingen voor kooien en volières voorgeschreven. De verwachting is echter dat er in de toekomst zeker richtlijnen en wetgeving op dit gebied gaat ontstaan. Mede daarom is het verstandig direct uit te gaan van een grote kooi. Zeker voor ara’s geldt: hoe groter de kooi, hoe beter het is.

Zitstokken

Vervang minstens één van de zitstokken in een nieuwe kooi omdat zij waarschijnlijk allemaal even dik zullen zijn. Het voordeel hiervan is ook dat u dan altijd nog een originele zitstok heeft, waarvan u de maat kunt opnemen! Ara’s moeten hun greep op de zitstok kunnen veranderen en als ze kunnen kiezen geven zij vaak de voorkeur aan dunne stokken. Er zijn ook zogenaamde slijtstokken verkrijgbaar. Naast het feit dat ze onverwoestbaar zijn worden de nagels van de ara continue geslepen en zijn niet meer scherp. Eén slijtstok is afdoende mede om te voorkomen dat de nagels en de onderkant van de voeten te veel slijten.

[/section]
[section bgimage=”https://een-01.nl/een-01.nl/wp-content/uploads/2014/01/macawstandard.png” parallax=”true” bgcolor=”Color Value” padding=”160px 0″][/section]
[section padding=”20px 0″]

macaweetbakje

Etensbakken

Bekijk voor u een kooi koopt de voedsel- en waterbakken. U moet ze van buitenaf kunnen verwijderen. Zelfs de tamste ara kan bezwaar hebben tegen een hand in de kooi. Hoeveel bakjes zijn er? Er moet er één zijn voor water en het liefst nog twee of drie andere zodat u fruit en groente kunt scheiden van ‘droog voer’. Als er maar twee zijn koopt u er dan nog één of twee extra die aan de tralies van de kooi kunnen worden bevestigd. Roestvrijstalen ophangbare bakjes zijn populair en gemakkelijk schoon te houden. Let op dat de ara zelf het bakje niet kan verwijderen of omkiepen, want dat zal dan zeker dagelijks gaan gebeuren en geeft een hoop rotzooi… draaibakjes zijn vaak erg fijn. Door een tweede set van deze bakjes te kopen is er minder tijd nodig voor het voeren en de bakjes kunnen later worden schoongemaakt, zodat het geven van vers voedsel op de eerste plaats komt.

Reiskooi

speelgoed2Neem uw ara al jong met u mee in een reiskooi als u ergens op bezoek gaat. Kies een kooi die precies in de achterbak van uw auto past, zodanig dat uw ara ook nog naar buiten kan kijken. Veel ara’s vinden het heerlijk in de auto te reizen en worden heel opgewonden zodra zij de reiskooi zien. Door zijn horizon te verbreden maakt u uw ara tot een sociaal dier dat niet snel nerveus of wantrouwig wordt. Voor een eventueel bezoek aan een dierenarts heeft u natuurlijk ook een reiskooi nodig, dus deze uitgave is noodzakelijk.
standaard

Standaard

Een standaard, speelstandaard of klimboom is in principe een stok buiten de kooi waarop de ara onder toezicht mag zitten. Er bestaan prachtige standaards met stokken, voedselbakjes, trapjes, een uittrekbare bak die zaad en uitwerpselen opvangen. Als u ook nog wat spelletjes en touwen toevoegt, is het echt een schitterende speelplaats. Een standaard hoeft niet veel te kosten als u zelf handig bent. Er zijn ook diverse bedrijven die standaards speciaal op uw wens en interieur voor u maken. Dan lopen de kosten natuurlijk weer aanzienlijk op. Een alternatief is te kiezen voor een Javaboom met allerlei speeltjes en bakken. Het is belangrijk dat ara’s een vaste stok hebben buiten hun kooi. Dit geeft afleiding en maakt hun leven interessanter. Het is niet gezond om altijd maar achter de tralies van de kooi te zitten. Een standaard kunt u aantrekkelijk maken voor uw ara door lekkere hapjes in de bak te leggen (of in speciaal fourangeer speelgoed te verstoppen) en wat speelgoed aan de standaard te bevestigen. Een ara die geen standaard heeft, gaat op de verkeerde plaatsen zitten, bijvoorbeeld op de TV, een hoge kast of  rand van de deur. Behalve dat er van alles kan beschadigen, zijn het geen veilige plekken voor uw ara.
speelgoed

Speelgoed

In grote dierenwinkels of bij postorderbedrijven is enorm veel papegaaienspeelgoed verkrijgbaar. Kies speelgoed van natuurlijke materialen dat ara bestendig is. Meestal bent u dan aangewezen op RVS speelgoed. Speelgoed is belangrijk omdat de papegaai ongewone vormen en materialen leert kennen en zijn natuurlijke nieuwsgierigheid en eetgewoonten worden gestimuleerd. Speelgoed heeft een duidelijk nut, ook als het na een paar weken kapot gegaan is, uw ara zal nu eenmaal overal aan knagen omdat het zijn manier van ‘voelen’ is. Over fourangeer of verrijkingsspeelgoed hadden we het hierboven al even. Dit geeft een ara een leuke bezigheid, hij moet moeite doen of een puzzel oplossen op wat lekkers uit een speeltje te peuteren. Dit stimuleert en lijkt op de bezigheden van een wilde ara in de natuur. Controleer of speelgoed geen losse stukjes bevat die gemakkelijk afbreken en ingeslikt kunnen worden. Plastic speelgoed is niet geschikt voor een ara. Voor jonge ara’s kunt u kinderspeelgoed gebruiken, zoals bijvoorbeeld een bijtring. Schommels en touwladders zijn uitstekend speelgoed omdat zij tot activiteit aanmoedigen. Jonge ara’s leren al snel een schommel te gebruiken als zij er al in de speentijd mee in contact komen. Een oudere papegaai die nooit speelgoed heeft gehad kijkt er misschien niet naar om of toont pas na jaren enige interesse. U moet het speelgoed afwisselen: u laat ze twee of drie weken in de kooi en vervangt ze dan door andere. Veel ara’s geven de voorkeur aan ‘eenvoudig en goedkoop speelgoed’ zoals tandenborstels, lepels of vorken, kurken,  kartonnen doosjes of zelfs gewoon proppen papier. En ze krijgen er nooit genoeg van die op de grond te zien vallen!

Adviezen Eén-01.nl

Koopt u een ara bij ons dan zullen wij u adviseren over de verschillende huisvestingsopties en wellicht ook bemiddelen bij de aankoop. Een aantal van de items is ook in onze webshop te koop.
[/section]