Karakter van ara’s

SoortFotoKarakter
Blauwgele araDe blauwgele ara is de ideale ara voor in de huiskamer, niet op de laatste plaats omdat iedereen 'm ook als een ara zal herkennen. Vraag een willekeurig persoon een ara te beschrijven en dat wordt een blauwgele ara! Het karakter van een blauwgele ara is gelijkmatig en hij onderhoudt banden met alle gezinsleden. Uiteindelijk ontstaat een duidelijke voorkeur, maar een blauwgele ara hoeft voor niemand afstandelijk te worden. In het algemeen gemakkelijk te trainen en ook bereidwillig om te werken. Een gezinsuitbreiding met kinderen is niet zo'n probleem.
Groenvleugel ara
Gemiddeld genomen een flink stuk forser en een wel heel indrukwekkend grote snavel. Mede om de forsheid favoriet bij liefhebbers. Net als in de natuur hecht een groenvleugel ara zich sterk aan één persoon. Als andere gezinsleden te dicht in de buurt komen wil een groenvleugel ara nogal eens jaloers gedrag vertonen, zowel naar het baasje als naar de andere gezinsleden. Kan bij gezinsuitbreiding verongelijkt worden.
Geelvleugel araVaak een mooi tussenmaatje, alhoewel er kleinere en grotere ondersoorten bestaan. De kleuren spreken veel liefhebbers aan. Ook wel de 'pitbull' onder de ara's genoemd, omdat zelfs een hele tamme geelvleugel ara onverwachts blijft bijten. Een echte uitdaging voor een trainer om in het gareel te houden! Goed trainen om te voorkomen dat het een 'schouder ara' wordt, met alle gevolgen van dien. Hecht zich vooral aan één persoon en is echt jaloers.
Kleine soldaten araEen wat kleinere ara soort, alhoewel dit wel verschilt per ondersoort. Deze soldaten ara is heel actief, vliegt veel en haalt de gekste capriolen uit. Dat heeft 'm de bijnaam 'clown onder de ara's' bezorgd. Kan in z'n spel behoorlijk wat geluid veroorzaken. Het is zeker geen 'groene vogel', van dichtbij zie je allerlei kleuren en schakeringen. Een hanteerbare vogel voor in de huiskamer, die voor veel kattekwaad zal zorgen.
Buffon araEen Buffon ara is een echte goedzak. Een stuk zwaarder als de kleine soldaten ara en daardoor ook een stuk minder actief. Waarom vliegen als je ook kunt klauteren? En schreeuwen kost ook al te veel energie. Qua formaat en ook gedrag wel vergelijkbaar met een groenvleugel ara. Gezien de zeldzaamheid komen er maar weinig voor in de huiskamer. Zelf heb ik een jaar een Buffon ara in onze huiskamer gehad en dit was een verschrikkelijk lief dier.
Roodoor araEen roodoor ara is een lekker sociale ara. In gevangenschap is deze ara goed te houden in een kolonie. Het is een kleinere ara, die waarschijnlijk daardoor erg actief en bewegelijk is. Een roodoor lijkt helemaal groen, maar heeft behoorlijk wat rood en oranje in de veren. Het is een prachtige vogel die na een goede opvoeding prima te houden is in de huiskamer. Ze hechten zich prima aan mensen. Onze ervaring met de handopfok van kuikens is uitstekend.
Blauwkeel araDeze ara lijkt het kleinere broertje van de blauwgele ara. Net een slagje kleiner en net wat andere kleuren blauw en geel. In de natuur uiterst zeldzaam, maar met name in de huiskamers in de VS uiterst gewild. De reden is simpel: veel wildvang heeft z'n weg gevonden naar de VS. Een hele actieve ara en zeer bedreven in schreeuwen. Goed opvoeden en kort houden is het devies. Barbara Heidenreich traint veel met haar blauwkeel ara. Wordt in de VS ook veel gebruikt voor freeflight.
Hyacint araDe reus onder de ara's en mede daarom (en de sprekende kleuren) zeer gewild. In de VS inmiddels uitgegroeid tot een echt huisdier en daar ook een stuk betaalbaarder als hier. Een zeer sociale vogel, maar wel met ongekende kracht. Niet opgevoed en niet getraind is een Hyacint ara een ongeleid projectiel in de huiskamer, niets is dan veilig. Het zelfstading worden van een Hyacinth ara duurt een stuk langer als bij welke andere ara dan ook, dit legt extra eisen op het opvoeden en trainen. Zeker de droom van veel vogelliefhebbers!
Hybride ara