Heb je na het lezen van bijgaand verhaal vragen voor Gerda dan kun je die hieronder in een reactie kwijt. Of je meldt je even bij ons per email; dan zullen we jouw bericht doorsturen naar Gerda.
Zara 8Zara is op een aparte manier bij ons aan komen waaien. Een relatie wilde een koppel Blauwgele ara’s opzetten voor de kweek, wat ons niet lukte omdat we op dat moment alleen nog maar verwante popjes hadden zitten. Dus hebben we ons licht op gestoken bij een paar bevriende kwekers, met de bedoeling een mannetje te bemachtigen. We dachten dat ons dat gelukt was met Zara… maar bij hertesten bleek Zara toch een popje te zijn. In de tussentijd groeide Zara op tot een hele lieve en gemakkelijk te hanteren ara, en konden we het niet over ons hart verkrijgen afstand van haar te doen. Vooral mijn dochter was gek met haar. Zara zat niet in de weg en vermaakte bovendien ons papegaaien bezoek. Met een mannetje is het overigens vlak daarna alsnog ook goed gekomen…

zara 7Zara kreeg een tuigje om en werd regelmatig mee naar buiten genomen. Uit wandelen, of mee naar de supermarkt, Carnaval, op bezoek bij vrienden; Zara was erbij. In de huiskamer was alles al snel gesneden koek… andere huisdieren, kinderen, bezoek, de stofzuiger, TV en muziek… Zara kon zich goed ontwikkelen en zich helemaal op mensen instellen. Ik geloof echt in de theorie van Chris Biro dat een ara op de juiste momenten in de ontwikkeling optimaal gestimuleerd moet worden. Zara is opgegroeid in de huiskamer, en niet in een volière. Na het eerste jaar ging Zara zelfs al wat paar woordjes praten!

zara 4Zara heeft hier twee seizoenen gezeten en de geboorte van hyacint ara’s King en Bo meegemaakt. Ze heeft beide leren eten en meegeholpen om ze zelfstandig te maken. In de tussentijd trok Zara ook meer en meer mijn kant op. Toen hyacint ara Yuka een jaar later geboren werd herhaalde alles zich. Maar in dat jaar werd Zara zo’n beetje het derde wiel aan de wagen… Bo en Yuka vonden elkaar erg interessant… en Zara zat er maar bij, te wachten op aandacht. Dat was voor ons een signaal om ‘hier iets mee te doen’. En in zo’n situatie komt er altijd wel wat op je pad.

zara 2Gerda en familie melden zich via onze website, in eerste instantie voor een papegaaien training op DVD. Al snel bleek dat ze op zoek waren naar een blauwgele ara en die eigenlijk ook al elders bij een kweker gevonden hadden. De kooi, een transportkooi en speelboom waren al gekocht, en het wachten was op de komst van de ara. Het contact met de kweker verliep echter niet helemaal soepel. De kweker was niet bereid zijn vogels te testen en uiteindelijk werd de koop geannuleerd. Er was geen aanbetaling gedaan, dus er werd geen financiële schade geleden. Gerda melde zich wederom met het verzoek op de wachtlijst geplaatst te worden voor een blauwgele ara. Er was op dat moment bij ons niets beschikbaar, of toch wel?

zara 6Voordat wij iemand op onze wachtlijst plaatsen willen we graag kennismaken. Is er ervaring met vogels, weet men waar men aan begint (en is het geen bevlieging) en is er wederzijds een klik? Pas als we een goed gevoel hebben stemmen we in. Uiteindelijk besteden we veel tijd aan onze jonge ara’s en wil je dat ze goed terecht komen. Dus werden Gerda en familie uitgenodigd voor een bezoek aan onze kwekerij. En ergens in augustus 2014 was het dan zover…

zara 5Het klikte goed met Gerda, niet alleen aan de menselijke kant, maar ook met Zara. Zo zeer zelfs dat Zara per direct verhuisd is naar Zeewolde! De testpapieren en het medisch paspoort werden meegegeven, met als afspraak dat Gerda nog even met Zara bij Dierenkliniek de Baronie langs zou gaan. Want gezondheid gaat bij ons boven alles. Het was even slikken, afscheid nemen van een ara die langer is blijven hangen gaat mij niet goed af. Zeker als er een band is ontstaan en we aan elkaar gehecht zijn. De gedachte dat ik niet alle ara’s kan houden, moet ik dan een aantal keren hardop uit spreken. Gelukkig begreep Gerda dat heel goed en heeft ze beloofd mij goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

zara 1De eerste paar dagen in Zeewolde moest Zara natuurlijk even de spreekwoordelijke kat uit de boom kijken en wennen aan haar nieuwe omgeving en gezin. Na die paar dagen was alles weer terug naar normaal en begon ze weer praatjes te krijgen. Zara at goed, was op haar gemak en begon wat toenadering te zoeken naar Gerda en de andere familieleden. Een maandje later was ook het bezoek aan de dierenarts achter de rug en begon Gerda met clickertraining. Ook werd een Aviator tuigje met een lijntje gekocht om Zara lekker buiten te laten vliegen. Zara maakt deel uit van het gezin en is goed in staat haar boontjes te doppen (zoals op de foto duidelijk te zien is!).

Regelmatig komen er wat berichtjes uit Zeewolde (zoals ook de bijgaande Kerstgroet). Zara draait mee en heeft haar plekje gevonden, aan alle kanten is ze geaccepteerd. Zara vind het nog steeds heerlijk om mee te gaan naar buiten en mag lekker vliegen. Gelukkig is ze bewust niet gekortwiekt. Inmiddels heeft Zara zelfs leren traplopen!

Het was een goede beslissing om Zara te verplaatsen naar een actief gezin, waar ze alle aandacht krijgt die ze verdient (in plaats van alles moeten delen). Ook voor Gerda heeft het voordelen gehad om een ‘ruim’ zelfstandige ara te kiezen, in plaats van een jong kuiken. Eigenlijk is het hele proces vergelijkbaar met de natuur… waar blauwgele ara’s anderhalf tot twee jaar bij de ouders blijven en dan uitvliegen. Op de laatste foto’s ziet Zara er schitterend uit en met name haar lange staart is heel imposant. Zara heeft gezien de voorgeschiedenis zeker een plekje in mijn hart veroverd. Ik hoop dat het haar goed blijft gaan en dat ze niet al te boos is als we elkaar weer eens zien. Jammer dat Zeewolde zo’n eind rijden is.

Toevoeging van Gerda:
ZaraWij waren al een tijdje op zoek naar een blauwgele ara en hadden contact met een kweker. Maar na enig contact over en weer bleek toch dat dat niet ging lukken omdat die kweker zijn papegaaien niet wilde laten testen. Toen zijn we in contact gekomen met Jan en bij hem een verzoek gedaan of hij iets voor ons kon betekenen. En ja hoor, dat lukte, hij had een popje zitten van twee jaar oud, Zara genaamd.

Wij naar Jan afgereisd om kennis te maken en te kijken of er een klik was. En die was er zeker, met Jan maar ook met Zara. Tot onze grote vreugde mochten wij haar gelijk mee naar huis nemen. Dit was voor Jan best moeilijk, Zara was tenslotte al twee jaar een echt maatje van hem geworden. We hebben Zara in de reiskooi meegenomen en op weg gegaan naar Zeewolde. Ze blijkt dan toch niet langer dan een uurtje in de auto te kunnen zijn want ze wordt wagenziek en gaat overgeven. Maar na anderhalf uur rijden thuisgekomen waar onze zoons ook met spanning zaten te wachten.

We hebben Zara gelijk in haar kooi gezet om even tot rust te komen en de kat uit de boom te kijken. De volgende dag begon ze te eten en te drinken, en heb ik haar uit de kooi gehaald. Dit lukte gelijk en ze vond dat heel leuk, ook het terugzetten vind ze geen probleem. Ze heeft met ons allemaal een klik en het gaat dus echt goed met het hele gezin. In oktober zijn we met haar naar de dierenarts geweest voor een check-up, en zoals verwacht was ze in goede gezondheid! Nu is ze al een half jaar bij ons en het is en blijft een heerlijke donderkop vol kattenkwaad. Zo leuk zien hoe ondernemend ze is.

Zara gaat overal mee door het huis heen bij iemand op de schouder. Of ze loopt zelf de trap op naar boven, alleen naar beneden is toch nog iets te moeilijk. Ook vindt ze het geweldig om buiten te zijn en te vliegen, maar ze is wel een beetje een koukleum, na verloop van tijd wil ze bijna je jas in kruipen. Los laten vliegen zonder lijn dat durven we niet aan, dus hebben we een lijn van dertig meter. In maart ben ik op de fiets gestapt met Zara, dit vindt ze ook helemaal geweldig, druk om zich heen te kijken wat er allemaal te zien is onderweg!

Praten doet ze ook, het zijn woordjes zoals: hallo, goed zo, kom dan, kusje, en haar eigen naam zegt ze. Maar ze praat echt veel als ze aandacht wil en dat niet gelijk krijgt, en als de stofzuiger aan gaat dan zegt ze een heleboel, alleen is dat echt onverstaanbaar. In huis is ze altijd los en gaat de kooi pas in als we naar bed gaan maar dan is ze zelf ook al erg moe. Al met al hebben we het allemaal goed naar onze zin met elkaar en nog geen dag spijt gehad, en is het ondenkbaar dat Zara er niet zou zijn, we zijn erg blij met haar!