Ara’s hebben noten op hun zang

Ara’s zijn zonder enige twijfel gespecialiseerd in het eten van noten. Zo eten de Hyacinthen het liefste palmnoten van de Suagrus Commosa en de Attalea Funifera Palm. Het dieet van de Lear’s ara bestaat voor 95% uit de palm noten van de zeldzamere Licuri Palm. De snavels van de ara’s zijn van deze ara’s zijn optimaal geschikt voor het openen van de verschillende palm noten. Dit zijn de sterkste noten die er zijn en de andere ara soorten krijgen ze echt niet open. De palmnoten zijn helaas niet altijd verkrijgbaar en daarom worden bijvoorbeeld Macadamianoten als alternatief of aanvulling gegeven. We zetten alle noten eens even op een rij…

Als je je ara’s noten geeft, zorg er dan voor dat ze niet gebrand zijn en ook niet gezouten. Gewoon naturel en bij voorkeur in de dop (behalve de pinda’s en de paranoten, die geef je zonder dop). En het liefst ook goed gedroogd zodat de kans op schimmels zo laag mogelijk is. Een notenbar is dan ook niet de beste plek om noten te kopen, daar is vrijwel alles gebrand en gezouten. Wij kopen onze noten in bij de groothandel in binnen- en buitenland, daarom leveren wij ook noten in groothandelsverpakkingen. Vrijwel alle noten kunnen lang (in een koele en droge ruimte) bewaard worden, zodat het geen probleem is om grotere verpakkingen in huis te hebben. Mocht je noten bij ons bestellen, dan is het goedkoper om ze op te komen halen. Met het verzenden van 25 kg noten ben je immers je voordeel al snel weer kwijt!

Noten in dop vormen ook een goede bezigheidstherapie voor de ara’s: er moet wat moeite gedaan worden om de noot te kraken voordat je kunt eten. Alhoewel je over die moeite bij sommige ara’s wel eens twijfelt… zo snel als ze zijn met het kraken. Mocht een ara bepaalde noten niet kunnen openen, dan kun je die noten voor het geven het beste even onder een moker doorhalen. Als ze zo ‘voorgekraakt’ zijn dan kunnen de ara’s de rest zelf wel. Natuurlijk zijn er speciale notenkrakers waarmee het ook kan. Die zijn echter veelal gemaakt om de noten ‘100% heel’ uit de dop te halen (bijvoorbeeld voor de macadamia noten); maar dat is voor het voeren aan de ara’s niet echt noodzakelijk.

Let goed op wat er aan restanten van noten op de grond ligt. Daaraan zie je of het kraken door de ara’s gelukt is. Als een noot op de grond gelegen heeft, stop ‘m dan niet terug in de voerbak. Het gevaar van beschimmelen is dan flink aanwezig. Ruim –om dezelfde reden– ook de nootresten op de grond op geregelde tijden op.

Alle noten op een rij

SoortFotoVoedingswaarde
per 100 gram
Beschrijving
Walnoot in dop

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 675 kcal
Water: 2.0 gr
Eiwit: 14.4 gr
Koolhydraten: 12.1 gr
Suikers: 12.0 gr
Vet: 62.5 gr
Vezels: 8.0 gr
Favoriete noot van de meeste ara's. Let bij het geven goed op dat de noot niet beschimmeld is. Wij leveren Californische noten van klasse A, die goed gedroogd zijn. Liefst controleren voordat ze gegeven worden. Geef maximaal 1 noot per vogel per dag. Kleinere ara soorten krijgen de noot niet open, dan even kraken voor het geven. Leverbaar in 25 kg zakken.
Walnoot partjes

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 675 kcal
Water: 2.0 gr
Eiwit: 14.4 gr
Koolhydraten: 12.1 gr
Suikers: 12.0 gr
Vet: 62.5 gr
Vezels: 8.0 gr
Voor de kleinere ara soorten of voor jonge ara's is het handig om stukjes walnoten te geven, omdat deze de walnoten niet zelf kunnen kraken. Hierdoor hoef je vooraf niet te kraken. Zorgt voor weinig afval en voorkomt verspilling. Nadeel is natuurlijk dat er minder mee gespeeld wordt. Leverbaar in zakken van 10 kg.
Paranoot

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 679 kcal
Water: 6.8 gr
Eiwit: 14.0 gr
Koolhydraten:
4.5 gr
Suikers: 2.3 gr
Vet: 67.0 gr
Vezels: 6.7 gr
In het Engels heten paranoten 'Brazil nuts'. Ze komen inderdaad uit Brazilië, vaak uit de provincie Para. Paranoot bomen zijn groot, zo'n 30 tot 50 meter hoog. De noten hebben het formaat van een kokosnoot en daarin zitten 10 paranoten. In verband met schimmels worden uitsluitend de losse paranoten geïmporteerd. Leverbaar in zakken van 10 kg.
Hazelnoot

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 667 kcal
Water: 4.2 gr
Eiwit: 14.2 gr
Koolhydraten:
10.6 gr
Suikers: 8.5 gr
Vet: 62.5 gr
Vezels: 7.5 gr
De hazelnoot is de vrucht van de hazelaar, een kleine boom die groeit in streken met een gematigd klimaat. De hazelaar is afkomstig uit Klein Azië maar is heden ten dage verspreid in heel Europa met Turkije als voornaamste exporteur. Hazelnoten zijn rond of langwerpig en groeien als paren of in groepen van drie. Leverbaar in zakken van 25 kg.
Palmnoot vrucht

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 540 kcal
Water: 26 gr
Eiwit: 1.9 gr
Koolhydraten:
12.5 gr
Suikers: -
Vet: 58.4 gr
Vezels: 3.2 gr
Eén van de vele palmnoten, maar zeker de bekendste. De palmnoot is vanwege zijn hoge voedingswaarde uitstekend geschikt om dagelijks aan het menu van uw papegaai toe te voegen. Het oranjekleurige vruchtvlees is rijk aan provitamine A en minerale zouten. Favoriet bij Grijze roodstaarten. Moet vanwege het vruchtvlees in de vriezer bewaard worden. Leverbaar in zakjes van 1 kg.
Palmnoot gedroogd

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 540 kcal
Water: 26 gr
Eiwit: 1.9 gr
Koolhydraten:
12.5 gr
Suikers: -
Vet: 58.4 gr
Vezels: 3.2 gr
Dit is de palmnoot die door de Hyacinthen gegeten wordt. Deze noten worden gedroogd in Brazilië en komen 1x per jaar per boot naar ons toe. Het zijn de hardste noten die er bestaan. Onvoorstelbaar hoe de Hyacinthen ze openkrijgen! Onmisbaar voor kwekers die met Hyacinthen aan de slag willen. Leverbaar op afspraak in zakken van 50 kg.
KokosnootEnergie: 410 kcal
Water: 37.0 gr
Eiwit: 4.0 gr
Koolhydraten:
3.0 gr
Suikers: 1.0 gr
Vet: 40.0 gr
Vezels: 15.0 gr
De kokosnoot is tot 15 cm groot, heeft wit vruchtvlees aan de binnenkant en is gevuld met een melkachtige vloeistof. U kunt een kokosnoot als volgt verwerken: doorboor de vrucht op de twee ‘ogen’, tap het kokoswater af en sla met een hamer stuk. Vervolgens het witte vruchtvlees in stukjes snijden. Ideaal in de vriezer te bewaren! In supermarkt te koop.
Vliespinda

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 623 kcal
Water: 2.8 gr
Eiwit: 26.0 gr
Koolhydraten:
11.2 gr
Suikers: 3.1 gr
Vet: 52.0 gr
Vezels: 7.0 gr
De pinda wordt ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd. De vrucht met de pinda's rijpt zich onder de grond. Ongebrande (rauwe) pinda's kunnen gepeld en gegeten worden. Pinda's niet in dop aan de ara's geven; daar zit regelmatig een schimmel in! Vliespinda's zijn leverbaar in verpakkingen van 25 kg.
Macadamianoot

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 733 kcal
Water: 2.5 gr
Eiwit: 9.0 gr
Koolhydraten:
6.5 gr
Suikers: -
Vet: 74.5 gr
Vezels: 6.5 gr
De macadamianoot is de vetste noot die er bestaat. De macadamianoot komt uit Australië, maar wordt inmiddels overal gekweekt. De noot zit als een witte kern in een harde bruine schelp van ca. 2,5 cm. Alleen de Hyacinth krijgt de noot zelf open. Voor de andere ara's kun je er het beste met een moker op slaan. Leverbaar in zakken van 11 kg.
Cashewnoot

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 591 kcal
Water: 4.0 gr
Eiwit: 18.5 gr
Koolhydraten:
22.5 gr
Suikers: -
Vet: 46.5 gr
Vezels: 7.5 gr
De cashewnoot komt van de cashewboom, vooral uit Brazilië, Indië en Kenia. De vrucht van deze boom is de “cashew-appel”. Deze vrucht is geel tot hevig rood, 5 tot 10 cm lang en is zeer sappig. Het fijne vruchtvlees is zeer rijk aan vitamine C. De noot bevindt zich op het uiteinde van de appel. Verkrijgbaar is zakken van 10 kg.
Pecannoot

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 717 kcal
Water: 4.5 gr
Eiwit: 8.5 gr
Koolhydraten:
9.5 gr
Suikers: -
Vet: 72.0 gr
Vezels: 4.5 gr
De pecannoot is de vrucht van een boom die gekweekt wordt in subtropische gebieden. De pecannoten meten tussen 2 en 5 cm en bestaan uit twee witachtige lobben. Deze zitten in een ovale roodbruine schaal die bedekt is met een groen omhulsel dat openspringt zodra de vrucht rijp is. Pecannoten zijn verkrijgbaar in zakken van 25 kg.
Cedernoot

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 629 kcal
Water: 5.9 gr
Eiwit: 11.5 gr
Koolhydraten:
19.3 gr
Suikers: -
Vet: 60.9 gr
Vezels: 10.7 gr
Ceder noten zijn een variant op de pijnboompitten. De Ceder is verwant aan dennen en sparren. De noten groeien in de dennenappels. Het is een ideale beloning voor een ara in training. De noot is relatief klein en de ara kan hem redelijk snel kraken en opeten. Daarna kun je dan direct verder met trainen! Verkrijgbaar in zakken van 1 kg.
Amandel

Klik op de naam om te bestellen.
Energie: 583 kcal
Water: 10.7 gr
Eiwit: 19.5 gr
Koolhydraten:
6.2 gr
Suikers: 3.1 gr
Vet: 52.0 gr
Vezels: 10.6 gr
De amandel is de vrucht van de amandelboom, een boom die geteeld wordt in warme en droge streken. Griekenland, het Midden-Oosten en Zuid-Europa zijn de voornaamste producenten. Alleen de grote ara's, zoals de groenvleugels en de Buffons, lukt het de amandel te kraken. Dit is een leuke bezigheidstherapie! Leverbaar in zakken van 25 kg.