Ara’s hebben noten op hun zang

Ara’s zijn zonder enige twijfel gespecialiseerd in het eten van noten. Zo eten de Hyacinthen het liefste palmnoten van de Suagrus Commosa en de Attalea Funifera Palm. Het dieet van de Lear’s ara bestaat voor 95% uit de palmnoten van de zeldzame Licuri Palm. Deze drie soorten palmnoten zijn de sterkste noten die er zijn en de andere ara soorten krijgen ze echt niet open (wellicht wel door een tijdje te ‘slijpen’). De snavels van de Hyacint en Lear’s ara’s zijn optimaal geschikt voor het openen van deze palmnoten. Dat kost ze opvallend weinig tijd, een keertje door de snavel rollen, toeslaan op de zwakste plek en de noot valt in twee halfjes uit elkaar!  De palmnoten zijn helaas heel moeilijk verkrijgbaar en daarom worden bijvoorbeeld Macadamianoten als alternatief of aanvulling gegeven.

Palmnoten

De familie van Palmen bestaat uit ongeveer 4.000 soorten, zowel tropisch, subtropisch als winterhard. Er bestaat dus een grote verscheidenheid in de verschillende soorten Palmen en dus ook in palmnoten. Palmen dragen vruchten in de vorm van steenvruchten of bessen. De bekendste Palmen zijn de Kokospalm en de Oliepalm. Als vogelliefhebbers het over palmnoten hebben, dan gaat het vrijwel altijd over de oliepalmnoten. Die worden bewaard in de vriezer, zodat het oranje vruchtvlees goed blijft. Vooral grijze roodstaarten zijn verzot op het vruchtvlees, maar spugen de eigenlijke noot (de pit in het vruchtvlees) weer uit. Die noot krijgen ze niet open, die is te hard. Van het vruchtvlees van de oliepalmnoten wordt overigens op grote schaal palmolie gemaakt, hetgeen in heel veel menselijke voedingsproducten verwerkt wordt.

Als je je ara’s noten geeft, zorg er dan voor dat ze niet gebrand zijn en ook niet gezouten. Gewoon naturel en bij voorkeur in de dop (behalve de pinda’s en de paranoten, die geef je zonder dop). En het liefst ook goed gedroogd zodat de kans op schimmels zo laag mogelijk is. Een notenbar is dan ook niet de beste plek om noten te kopen, daar is vrijwel alles gebrand en gezouten. Wij kopen onze noten in bij de groothandel in binnen- en buitenland. Vrijwel alle noten kunnen lang (in een koele en droge ruimte) bewaard worden, zodat het geen probleem is om grotere verpakkingen in huis te hebben.

Noten in dop vormen ook een goede bezigheidstherapie voor de ara’s: er moet wat moeite gedaan worden om de noot te kraken voordat je kunt eten. Alhoewel je over die moeite bij sommige ara’s wel eens twijfelt… zo snel als ze zijn met het kraken. Mocht een ara bepaalde noten niet kunnen openen, dan kun je die noten voor het geven het beste even onder een moker doorhalen. Als ze zo ‘voorgekraakt’ zijn dan kunnen de ara’s de rest zelf wel. Natuurlijk zijn er speciale notenkrakers waarmee het ook kan. Die zijn echter veelal gemaakt om de noten ‘100% heel’ uit de dop te halen (bijvoorbeeld voor de macadamia noten); maar dat is voor het voeren aan de ara’s niet echt noodzakelijk. Persoonlijk maak ik noten in dop toch vaak gedeeltelijk open, om er zeker van te zijn dat er geen schimmel in zit. De mening daarover is verdeeld, omdat aangenomen wordt dat ara’s uit zich zelf geen beschimmelde noten zullen eten.

Let goed op wat er aan restanten van noten op de grond ligt. Daaraan zie je of het kraken door de ara’s gelukt is. Als een noot op de grond gelegen heeft, stop ‘m dan niet terug in de voerbak. Het gevaar van beschimmelen is dan flink aanwezig. Ruim –om dezelfde reden– ook de nootresten op de grond op geregelde tijden op.

Pinda’s (ook wel aardnoot, grondnoot, apennoot of olienoot) zijn géén noten, maar peulvruchten. De bloem bevindt zich bovengronds, maar na het bloeien boort de stengel (met de bloem) zich in de grond. Daar ontwikkelt zich de pinda (in de dop). Vervolgens groeit daaruit normaal gesproken een nieuwe plant. De pindaplant komt van origine uit Zuid-Amerika en zijn van daaruit verspreid over de hele wereld. Schimmel op pinda’s produceert de giftige stof aflatoxine, die dodelijk is voor vogels. Dus geef geen pinda’s in dop of zaadmengsels met pinda’s in dop.

We zetten alle noten eens even op een rij:

SoortFotoVoedingswaarde
per 100 gram
Beschrijving
Walnoten in dopEnergie: 675 kcal
Water: 2.0 gr
Eiwit: 14.4 gr
Koolhydraten: 12.1 gr
Suikers: 12.0 gr
Vet: 62.5 gr
Vezels: 8.0 gr
Favoriete noot van de meeste ara's. Let bij het geven goed op dat de noot niet beschimmeld is. Wij leveren Californische noten van klasse A, die goed gedroogd zijn. Liefst controleren voordat ze gegeven worden. Geef maximaal 1 noot per vogel per dag. Kleinere ara soorten krijgen de noot niet open, dan even kraken voor het geven.
Walnoot partjesEnergie: 675 kcal
Water: 2.0 gr
Eiwit: 14.4 gr
Koolhydraten: 12.1 gr
Suikers: 12.0 gr
Vet: 62.5 gr
Vezels: 8.0 gr
Voor de kleinere ara soorten of voor jonge ara's is het handig om stukjes walnoten te geven, omdat deze de walnoten niet zelf kunnen kraken. Hierdoor hoef je vooraf niet te kraken. Zorgt voor weinig afval en voorkomt verspilling. Nadeel is natuurlijk dat er minder mee gespeeld wordt.
Paranoten