Hoe en waarom van registratie

We maken met ons Blogboek gebruik van een Open Source pakket, genaamd WordPress. Op het moment van schrijven hebben we net versie 3.04 geïnstalleerd, want er komen heel regelmatig updates. WordPress biedt ons een ideale omgeving om artikelen online te kunnen publiceren, voorzien van allerlei multimedia opties. De bezoekers hoeven niets bijzonders te installeren, doordat WordPress en dus ook ons Blogboek te benaderen zijn via een normale browser. Of het nu Internet Explorer, Safari, Firefox of Chrome is; dat maakt allemaal niet uit. Ook vanaf smartphones of een iPad is ons Blogboek gewoon te lezen. We hebben geaarzeld om een papieren boek samen te stellen, maar ons Blogboek is meer van deze tijd… Niet alles in WordPress is even gemakkelijk, vandaar dat wij u een handleiding voor het gebruik van ons Blogboek aanbieden.

Registratie

Binnen WordPress is het ook mogelijk om bezoekers te registreren. Het registreren biedt een gebruiker een aantal voordelen boven het ‘anoniem op bezoek komen’:

  1. Geregistreerde bezoekers kunnen alle artikelen lezen. Er staan in ons Blogboek een aantal artikelen die alleen voor geregistreerde bezoekers te lezen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld artikelen die over kwekers gaan en waarbij deze kweker niet wil dat iedere willekeurige bezoeker er bij kan. Of artikelen waar wij van vinden dat er ‘iets van privacy’ moet zijn. Soms is het ook een kwestie van ‘voor wat hoort wat’, de bezoeker een vakinhoudelijk artikel, en wij een registratie.
  2. Geregistreerde bezoekers ontvangen regelmatig een email van ons als er een leuk nieuw artikel verschenen is. Je hoeft dus niet actief naar het Blogboek te komen (alhoewel we dat natuurlijk wel graag zien!), we melden ons met iets nieuws. We melden op het moment echter niet ieder nieuw artikel, omdat niet iedereen daarvan gediend is.
  3. Geregistreerde bezoekers kunnen commentaar geven op een artikel of juist aanvullende vragen stellen. Op dit moment dient zo’n reactie wel door ons vrijgegeven te worden voordat het zichtbaar wordt op de site. Hiermee willen we vooral spam voorkomen.
  4. We bezinnen ons continu op additionele functionaliteit voor ons Blogboek. Bij voorkeur zullen we nieuwe functionaliteit vooral aan geregistreerde bezoekers bieden.
  5. Best-of-all: het is gratis om te registreren, of je nu kweker of een liefhebber bent!

Met nadruk willen we stellen dat niet-geregistreerde gebruikers ook van harte welkom blijven! Wil je anoniem blijven dan kan dat natuurlijk. Onze privacy regels hebben wij hier vastgelegd.

Hoe gaat het registreren in zijn werk?

Klik op het Blogboek op de link van Registreren (zie schermafdruk hierboven). Dan komt er een scherm naar voren waar de gewenste gebruikersnaam ingevuld kan worden, net als het gewenste email adres. Om het spammen tegen te gaan, wordt de bezoeker gevraagd een eenvoudig rekensommetje in te vullen. Als het goed is kan dat zonder gebruik van een rekenmachine… Voor de kenners: deze rekensommetjes zijn één van de beveilingsmethodes van het pakket Sabre. Het scheelt ons gemiddeld per dag zo’n 10 waardeloze aanmeldingen van Internet robots. Na het invullen kunt u op de knop registreren klikken en dan ziet u dat de registratie afgerond is en u een email bericht kunt verwachten. Tenzij u een rekenfout maakt of bijvoorbeeld een al bekende gebruikersnaam of email adres heeft ingevuld. Dan komt er namelijk een foutmelding terug, en moet u het nog eens opnieuw proberen.

Overigens nog even twee opmerkingen. Mocht een plaatje wat klein zijn, dan kunt u er op klikken, waarna het plaatje op ware grootte getoond wordt. Daarna even op ‘pijlje terug’ in de browser en u ziet deze tekst weer. Verder is het email adres vervangen door ‘bullets’, om zeker te weten dat het adres niet gespamd gaat worden.

Het email bericht komt in de regel direct aan. Mocht u het email bericht niet zien, dan is meestal of uw email adres onjuist (een tikfoutje, of wellicht een volle inbox) of komt het bericht in uw Spam box binnen. We versturen html of text emails zonder bijlage, om de kans om in een Spam box binnen te komen zo klein mogelijk te maken. Het email bericht ziet er als volgt uit (en het wachtwoord in het plaatje werkt niet meer).

Het werkt het gemakkelijkst om het wachtwoord te selecteren en te kopiëren (control c, of voor de apple gebruikers command c). Dan weet u zeker dat er geen tikfouten gemaakt worden. Klik vervolgens op het linkje in de email, waarna u op het inlogscherm terecht komt. Natuurlijk kunt u ook handmatig naar het beginscherm van het Blogboek en dan vervolgens links bovenin de gebruikersnaam en het wachtwoord invullen. Het vinkje om het wachtwoord te onthouden is natuurlijk erg handig… Maar goed, laten we uitgaan van het linkje uit de email en het bijbehorende inlogscherm. Gebruikersnaam invullen en het wachtwoord plakken (control c, of voor de apple gebruikers command v), het vinkje aanzetten en dan op inloggen klikken. Sommige gebruikers zijn het wachtwoord al direct weer kwijt… en dan kan een nieuw wachtwoord aangevraagd worden. Als het vinkje aanstaat, dan zal de computer de volgende keer automatisch inloggen, zoals ook in het laatste plaatje te zien is.

Vervolgens zult u ingelogd worden op ons Blogboek en krijgt u een scherm te zien waar u uw profiel kunt aanpassen. Niets is verplicht, u kunt ook direct doorklikken naar ons Blogboek. U krijgt een waarschuwing te zien (bovenin beeld) waarbij u aanbevolen wordt om het automatisch gegenereerde wachtwoord te vervangen door een wachtwoord van uw eigen keuze. Wellicht iets wat gemakkelijker te onthouden is. Vanuit dit scherm kunt u doorklikken naar het Dashboard of naar het Blogboek.

Het Dashboard is een typische WordPress functie en is helaas op dit punt niet uit te zetten. Voor veel gebruikers zal deze functie wat verwarrend zijn. Wat is het en wat kun je er mee?! Het Dashboard geeft een overzicht van alle opties van WordPress, maar wel gekoppeld aan de rol die je als gebruiker hebt. De admin mag hier alles en ziet dan ook alles. Een geregistreerde gebruiker heeft alleen leesrechten, maar ziet bijvoorbeeld wel de gepubliceerde reacties. Maar goed, kijk er eens naar en speel er eens mee. Kan natuurlijk nooit kwaad. Rechtsboven is overigens te zien dat u ingelogd bent en staat ook een optie om uit te loggen.

&

En is het Dashboard onbegrijpelijk of bent u uitgespeeld, klik dan door naar het Blogboek. De link vind u linksboven in beeld, naast het logo.

&

Vervolgens keert u terug naar het beginscherm, zoals ook in het begin van deze handleiding te zien was. Met natuurlijk één groot verschil: nu bent u een geregistreerd gebruiker! En dat is een felicitatie waard. Een beschermd artikel is bijvoorbeeld het artikel over Messi, dan kunt u controleren of het nu leesbaar is: De extreme case van Messi.

&

Mocht u bij het doornemen van deze handleiding tegen problemen aanlopen dan horen wij graag van u. Op die manier kunnen we de eventuele foutjes uit dit document halen.