Jurassic Park is een sciencefiction-roman van Michael Crichton uit 1990. Het boek gaat over een eiland voor de Zuid-Amerikaanse kust waarop door gentechnologie herschapen dinosauriërs door het publiek bezichtigd kunnen worden. Het amusementspark blijkt echter veel gevaren op te leveren. Het boek werd in 1993 verfilmd door Steven Spielberg. De gelijknamige film Jurassic Park werd een blockbuster, dat weet iedereen nog wel. De realisatie van Jurassic Park komt weer een stapje dichterbij met nieuwe plannen van wetenschappers…

Mammoet in aantocht! – originele bericht overgenomen van Nu.nl

Een Japanse wetenschapper beweert dat het met nieuwe technieken mogelijk is om de mammoet binnen vier jaar weer tot leven te wekken. Professor Akira Iritani van de Universiteit van Kyoto heeft zijn hoop gevestigd op een kloontechniek waarbij een celkern wordt gewonnen uit huidcellen of spiercellen van bevroren mammoetfossielen uit Siberië. Deze celkern moet vervolgens worden ingebracht in de eicel van een Afrikaanse olifant, die als draagmoeder voor de mammoet zal fungeren. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph.

“Nu de technische problemen zijn overwonnen, hebben we alleen nog maar een goed monster met zacht weefsel van een mammoet nodig”, verklaart Iritani. “De slagingskans bij het klonen van vee was lange tijd heel slecht, maar nu zitten we op 30 procent. Ik denk dat we een redelijke kans hebben om binnen vier tot vijf jaar een gezonde mammoet te verwekken”, aldus de wetenschapper. De techniek die Iritani wil gebruiken om een mammoet te klonen, werd in 2008 succesvol getest door zijn collega en landgenoot Teruhiko Wakayama. Hij slaagde er in om een muis te klonen uit bevroren cellen van een andere muis die al 16 jaar dood was.

Iritani wil komende zomer al naar Siberië afreizen om op zoek te gaan naar zacht weefsel van mammoetfossielen. Als hij eenmaal genoeg materiaal heeft verzameld om een celkern uit te winnen, zal het volgens hem ngeveer twee jaar duren om een Afrikaanse olifant te bevruchten. Daarna zal er nog een lange tijd overheen gaan voordat de mammoet wordt geboren. Afrikaanse olifanten hebben namelijk een draagtijd van maar liefst achttien tot tweeëntwintig maanden.

Uitgestorven ara’s terughalen?

Met een beetje fantasie en de bovenstaande procedure moet het ook mogelijk zijn om (veel recenter) uitgestorven ara soorten terug te halen. DNA materiaal moet nog wel te vergaren zijn uit de huiden en dode exemplaren die in diverse collecties worden bewaard. Dat zou wat zijn… Bijvoorbeeld de Glaucaus ara was nauw verwant aan de Hyacinth en de Lear’s ara. Zo op het eerste gezicht lijken de verschillen kleiner als tussen een mammoet en olifant, om nog maar te zwijgen over de ‘tijdsverschillen’. Maar goed, een park met uitgestorven ara soorten zal natuurlijk minder aanspreken als een Jurassic Park. Alhoewel, het zal ook een stuk veiliger zijn!

&

&