Mutatiekweek is natuurlijk niets nieuws… al jaren groeit de populariteit van de mutatiekweek onder parkieten. Maar ook bij de ara’s neemt het bewust kweken op mutaties sterk toe. Een mutatie kan in de natuur ook spontaan voorkomen, maar zal waarschijnlijk niet snel aan broeden toekomen. Zou het ‘recht van de sterkste’ van toepassing zijn, dan was de mutant waarschijnlijk wel dominant geworden… Bij de mutatiekweek wordt echter door mensen ingegrepen; om de kansen te beïnvloeden worden vaak verwante vogels van meerdere generaties aan elkaar gekoppeld. En meestal is geld de belangrijkste drijfveer, want voor mutanten wordt een vermogen betaald. Wat is de huidige stand van zaken bij de ara’s?

Er bestaan mutaties bij meerdere ara soorten, waaronder de Grote Soldaten ara’s (Buffon ara’s) en de Blauwgele ara’s. In een eerder artikel hadden we het al over de gouden ara’s van Gary Redden. Maar bij de blauwgele ara’s zijn er meerdere mutaties… er is zelfs een genetica calculator gemaakt voor deze mutaties! De genetica calculator voor de Blauwgele ara’s is op deze pagina te vinden.

Bij mutatie worden vaak ‘vader en dochter’ (en andere familie variaties) bij elkaar gezet. Op zich is dat niet zo erg, ook in de natuur komen bij kleine populaties dergelijke ‘incesteuze situaties’ voor. Op de een of andere manier heeft de natuur geleerd daar mee om te gaan. De sterkere ara’s overleven en planten zich voort. De minder sterke ara’s leggen het loodje zonder de genen door te geven.

Een overzicht van de verschillende mutaties van de blauwgele ara’s staat hieronder:

Mutatie vormFotoFoto
Opaline blauwgele ara
Gouden blauwgele ara
Zilveren blauwgele ara
Witte blauwgele ara

Photos courtesy of Birds International, Inc.

Het onderstaande filmpje laat een ‘opaline blauwgele ara’ in de natuur zien: