Mutaties van de blauwgele ara

Mutatiekweek is natuurlijk niets nieuws… al jaren groeit de populariteit van de mutatiekweek onder parkieten. Maar ook bij de ara’s neemt het bewust kweken op mutaties sterk toe. Een mutatie kan in de natuur ook spontaan voorkomen, maar zal waarschijnlijk niet snel aan broeden toekomen. Zou het ‘recht van de sterkste’ van toepassing zijn, dan was de mutant waarschijnlijk wel dominant geworden… Bij de mutatiekweek wordt echter door mensen ingegrepen; om de kansen te beïnvloeden worden vaak verwante vogels van meerdere generaties aan elkaar gekoppeld. En meestal is geld de belangrijkste drijfveer, want voor mutanten wordt een vermogen betaald. Wat is de huidige stand van zaken bij de ara’s?

Er bestaan mutaties bij meerdere ara soorten, waaronder de Grote Soldaten ara’s (Buffon ara’s) en de Blauwgele ara’s. In een eerder artikel hadden we het al over de gouden ara’s van Gary Redden. Maar bij de blauwgele ara’s zijn er meerdere mutaties… er is zelfs een genetica calculator gemaakt voor deze mutaties! De genetica calculator voor de Blauwgele ara’s is op deze pagina te vinden.

Bij mutatie worden vaak ‘vader en dochter’ (en andere familie variaties) bij elkaar gezet. Op zich is dat niet zo erg, ook in de natuur komen bij kleine populaties dergelijke ‘incesteuze situaties’ voor. Op de een of andere manier heeft de natuur geleerd daar mee om te gaan. De sterkere ara’s overleven en planten zich voort. De minder sterke ara’s leggen het loodje zonder de genen door te geven.

Een overzicht van de verschillende mutaties van de blauwgele ara’s staat hieronder:

Mutatie vormFotoFoto
Opaline blauwgele ara
Gouden blauwgele ara
Zilveren blauwgele ara
Witte blauwgele ara

Photos courtesy of Birds International, Inc.

Het onderstaande filmpje laat een ‘opaline blauwgele ara’ in de natuur zien:

By | 2015-11-04T14:15:18+00:00 oktober 31st, 2012|mutaties|1 Comment

About the Author:

Jan van Arkel
Jan van Arkel is aviculturist op het gebied van de grotere ara soorten. Naast het kweken besteedt Jan veel tijd aan de educatie en training, onder andere via de website van Eén-01.nl en lezingen.

One Comment

  1. Stanley en Loes
    Stanley en Loes 11/01/2012 at 13:08

    De Wit blauwe en de opaline vind ik erg mooi uitziende ara’s.

Leave A Comment

Nieuwsbrief Eén-01.nl

Als liefhebber of kweker van ara’s houden wij u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief. Wij versturen maximaal twee emails per maand.
[mc4wp_form id=”9009″]

error: