Ara’s in de huiskamer – verslag Birdsymposium 2012Jan van Arkel van Ara kweekstation Eén-01.nl verzorgde tijdens het Birdsymposium 2012 een lezing over ara’s in de huiskamer en werd daarbij ondersteund door Daan en Linda van Wise Owl Natuureducatie. Het vertrekpunt van de lezing was om uiteen te zetten wat een kweker kan doen om zijn ara’s optimaal op de huiskamer voor te bereiden, zowel bezien vanuit het oogpunt van dierenwelzijn als vanuit het nieuwe baasje. Om de daad bij het woord te voegen was de tien maanden oude geelvleugel ara Amigo meegekomen. En toegegeven, Amigo heeft zich voorbeeldig gedragen gedurende de gehele dag!De intro rondom domesticatie en gezelschapsdieren riep de vraag op waarom ara’s niet al eerder gedomesticeerd zijn als gezelschapsdier. Maar is dit wel zo? Met name de hybride- en mutatiekweek geeft aan dat de mens hard op weg is alle domesticatie criteria in te vullen. Een volledig gedomesticeerde ara in de huiskamer lijkt dan ook een kwestie van tijd. Net als andere huisdieren zal een ara voor de huiskamer opgevoed moeten worden, om complete anarchie te voorkomen. Het opvoeden is een taak voor de kwekers, aangezien hier niet mee gewacht kan worden totdat een ara zelfstandig kan eten. Uit onderzoek blijkt dat ara’s in de periode vanaf 6 weken tot 1 jaar oud de nodige prikkelingen en stimulatie moeten ontvangen. Gedurende de eerste maanden niets doen aan opvoeden is dan ook geen optie. Het opvoeden bestaat volgens Jan van Arkel uit kennismaken met de clicker en targetstick, een aantal basiscommando’s (stap op, stap af, blijf) en een aantal vliegcommando’s. En kortwieken, daar beginnen we liever niet aan. Een tuigje is toch een beter alternatief voor in de huiskamer. Amigo heeft dan ook nog nooit in een kooi gezeten.Er zijn veel foto’s en video’s opgenomen in de lezing. Een gezonde dosis humor en in de lezing opgenomen quiz vragen hielden de lezing interactief en mede daardoor bleef het verhaal de bezoekers goed boeien. Van een lunchdip was geen sprake en Jan van Arkel wist de aandacht tot het einde goed vast te houden. Eén van de achteraf ontvangen emails wist de lezing goed samen te vatten: ‘De presentatie met foto’s en video’s was erg goed, je weet de aandacht vast te houden en je humor is ook heel welkom. Je verhaal was herkenbaar en inhoudelijk heel boeiend. Ik weet nu waar ik op moet gaan letten’.
Een uitgebreide samenvatting van de lezing staat op de website van Eén-01.nl, en is te bereiken via www.een-01.nl/kweken/aras-in-de-huiskamer/. De lezing kan ook geboekt worden door vogelverenigingen en duurt ongeveer 2 tot 2,5 uur, inclusief een demo van de basiscommando’s met geelvleugel ara Amigo. Meer informatie is beschikbaar via info@een-01.nl.

Bird Symposium 2012

Op 20 Mei 2012 Bird Symposium was ons derde Bird Symposium. We zijn wederom trots te mogen vermelden dat er in totaal 150 mensen aanwezig waren deze dag. Meest Nederlandse deelnemers maar ook vogelvrienden uit België, Duitsland, Israël, Spanje, Frankrijk en Curaçao. Voor 2013 gaan we proberen een gastspreker uit te nodigen uit Australië. Bij meer buitenlandse gasten zullen we meerdere lezingen ook in het Engels gaan toevoegen aan de presentaties. We streven er naar om dagen te organiseren v