ibisDe reuzenibis, de nationale vogel van Cambodja, voert de lijst van 100 ‘zeldzame en aparte vogels’ aan die Amerikaanse en Engelse wetenschappers in het blad Current Biology (april 2014) hebben gepubliceerd. De ibis wordt gevolgd door een nachtzwaluw die op de eilandengroep Nieuw Caledonië in de Grote Oceaan voorkomt, en de Californische condor. In de Top 100 komt ook een ara voor… één keer raden welke dat is.

De onderzoekers hebben volgens de BBC er niet alleen naar gekeken of de vogels zeldzaam zijn of worden bedreigd, maar ook hun gedrag en ontwikkelingsgeschiedenis in aanmerking genomen. Zo zijn van de reuzenibis vermoedelijk minder dan 230 exemplaren overgebleven, maar is de Nieuw-Caledonische nachtzwaluw sinds 1998 niet meer waargenomen. De Californische condor, waarvan de vleugels een spanwijdte van 3 meter hebben, behoort tot de vogels waarvoor natuurbeschermers zich het meest hebben ingezet. In 1981 leefden er naar schatting nog 21 in het wild en het is niet duidelijk hoeveel het er nu zijn. Ook de kans dat mensen de kakapo (uilpapegaai), de nummer vier op de lijst, te zien krijgen, is klein. Het dier, de enige papeaaiensoort die niet kan vliegen, leeft op drie eilandjes in Nieuw-Zeeland en er zouden er nog 125 van bestaan,. De top vijf wordt voltooid met de kagu, een vogel die alleen voorkomt op het grootste eiland van Nieuw-Caledonië en daar wel „de geest van het woud” wordt genoemd.

kakapoEr komt welgeteld één ara voor in de top 100: de Spix ara op plek 83. Fijn dat de Spix eens niet op plek één in zo’n lijstje staat! Gelukkig komen er verder geen andere ara’s voor in de lijst. Voor een volledig overzicht met foto’s verwijzen wij naar deze site van Edge.

[whitespace height=”90″]