janschouder1Een ara op je schouder? Is dat wel een goed idee? Gaat je ara dan niet bijten? Het is een veel gehoord advies van gedragsdeskundingen om nooit een ara op je schouder te laten zitten. Meestal komt er dan een uitgebreid verhaal over dominantie (met verwijzingen naar honden en zo) of een verhaal dat ze gewoon zo hoog mogelijk willen zitten. Daar moeten we het in een latere Tip maar eens over hebben… want van dominantie bij ara’s is geen sprake. Zoals met alles is het een kwestie van voor- en nadelen en hangt het er vanaf wat je er mee wilt bereiken. Laten we al deze voor- en nadelen eens op een rij zetten:

Wat zijn de voordelen van een ara op je schouder?

  1. Het is gemakkelijk om met je ara bezig te zijn. De ara zit dichtbij en toch heb je je handen vrij. 
  2. Je kunt de ara gemakkelijk met je meenemen, van kamer naar kamer of zelfs (aangelijnd) naar buiten.
  3. Je kijkt allebei dezelfde kant op, wat de ara erg prettig zal vinden. Kijk maar eens in de natuur.

En wat zijn dan de nadelen van een ara op je schouder?

  1. Als er iets fout gaat heb je weinig controle over je ara.
  2. Je kunt de lichaamstaal van je ara niet goed lezen.
  3. Je ara kan je in je gezicht bijten als hij/zij ergens van schrikt.
  4. Het is erg verleidelijk voor je ara om aan oorbellen of andere sieraden te zitten.
  5. Je kleren beschadigen vrij gemakkelijk door de klauwen en de snavel van je ara.
  6. Je zult regelmatig je rug moeten controleren op uitwerpselen…

janschouder3Wat moet ik daar nou mee met mijn ara?

Voor mij persoonlijk wegen de voordelen echt wel op tegen de nadelen, zeker omdat je de nadelen ook ‘weg kunt trainen’. Het belangrijkste is dat je je ara zodanig traint dat hij/zij op commando direct van je schouder op je hand stapt. Met direct bedoelen we ook echt als eerste reactie op je commando ‘stap op’. Het maakt niet uit of je het ‘stap op’ commando geeft terwijl je ara op een stok zit of op je schouder, dat is het fijne van een ‘stap op’ commando. Ook knabbelen aan je oor of aan sieraden is af te leren. Wellicht is het verstandig om je oorbellen even uit te doen als je ara nog niet getraind is. Onze ara’s leren we ook om terug te vliegen naar de standaard om te poepen. Als ik met mijn ara’s bezig ben zal ik ook niet snel mijn ‘werk kleding’ aantrekken. Sterker nog, ik heb een paar truien die ik daarvoor speciaal bewaar…

Je schouder is voor een ara ook niet het meest aantrekkelijke plekje om te spelen, veel anders als stil zitten kan eigenlijk niet… Dus voor een langere periode zal het ook niet snel een optie zijn. Als je ara zich begint te vervelen en aan je oor gaat knabbelen, is het ook een mooi moment om hem/haar weer op de standaard te zetten.

Mijn ara’s mogen dus wel degelijk op mijn schouder zitten, met name als ik mijn handen vrij wil hebben. Voor de ‘normale omgang’ zal ik er zeker voor zorgen dat ze ook vaak op mijn polsen zitten of op mijn knie (als ik zelf zit). Dat blijft leuker voor interactie!

[whitespace height=”30″]