Op 22 oktober vond de jaarlijkse bijeenkomst van het Fonds für Bedrohte Papageien plaats in het vogelpark Marlow in Duitsland. Enkele maanden zijn wij door de organisatie uitgenodigd voor het geven van een lezing over onze ervaringen met het kweken van Ara’s. Natuurlijk voelden wij ons vereerd met deze kans om voor de ‘crème de la crème’ op vogelgebied uit Duitsland een lezing te mogen geven! Bovendien was het ook weer een leuk weerzien met oude bekenden en een uitgelezen kans om nieuwe contacten op te doen. Omdat we maar op vijf minuten van de Duitse grens wonen, oriënteren wij ons toch al vaak op Duitsland. Maar verkijk je niet op de afstand naar Barlow, toch zo’n 6.5 uur enkele reis…

Natuurlijk draait het in dit weekend in Marlow om de sponsorgelden die opgehaald kunnen worden. Hiermee kan het Fonds dan wereldwijd de nodige interessante projecten draaien. Meer info vind je op de site van het Fonds: http://www.papageienfonds.de. Hier komt binnenkort ook een verslag van het weekend in Barlow.

Hieronder de recentie van Thiely de Moor:

Adreas Bigge en Rene Wüst begroeten de mensen die gekomen waren en bedankten iedereen.Ook zij maakte de opmerking dat de afstand ver was, maar dat echte vogelliefhebbers de afstand graag nemen voor een dag als deze.

Matthias Haase Curator van Vogelpark Marlow, opende met de eerste lezing over het ontstaan van het Vogelpark Marlow. Hoe het allemaal begonnen is en hoe het er nu voor staat. Met een dia serie ‘van niets naar iets’ nam hij ons mee in de werkelijk fantastische groei van dit Vogelpark. Zondag zouden we de dag in het Vogelpark doorbrengen en krijgen we een persoonlijke rondleiding.

Zo was er ook Heiner Muller de dierenarts die we allemaal wel kennen uit de dierentuin serie van het Loro Park Tenerife waar hij gewerkt heeft tijdens de opnames van die serie. Hij werkt nu samen met Daniel Neumann in een eigen praktijk en beide heren gaven een medische lezing over ziektes maar ook over kunstmatige inseminatie bij papegaaien.

Uit ons eigen Nederland was Jan van Arkel aanwezig om de mensen te vertellen over zijn ervaringen met Ara’s met de kweek en free flight. Prachtige foto serie van een geelvleugel ara vanaf dag 1 tot aan 6 maanden. Hij bracht de lezing op een humoristische manier en het was dus lachen geblazen. Tussen door een kennis quiz en leuke prijzen. Nu Jan zal één van de sprekers zijn op ons Bird Symposium 2012, dus veel verklap ik niet van deze lezing. Echter zal hij bij ons bijgestaan worden door Daan en Linda.

Er was een lezing van Dr. Irina Sprotte over de Cites en handel met papegaaien in Duitsland ,maar die was zwaar om te volgen.

Mijn favoriete lezing was van Bodumir Simerda Prestice, Tsjechische Republiek over de palmkaketoes. Dat komt omdat ik een fan ben van de palmkaketoe en daar ook een beetje een ‘sport’ van gemaakt heb om er alles over te lezen zien horen en  te vertellen. Doordat we zelf lezingen geven over de palmkaketoes heb ik meerdere kwekers bezocht tot in Bangkok toe en is de palmkaketoe natuurlijk een favoriet onderwerp. Dus u begrijpt: dit was genieten. Fantastische foto’s en veel kweek ervaringen werden gedeeld.

Zo hebben we ook genoten van de foto reportage van Thomas Arndt . Hij bracht een bezoek aan het Buru Project, één van de projecten die het Fonds für Bedrohte Papageien begeleidt en nam daar adembenemende foto’s. Maar ook het verhaal achter de foto’s zorgde er voor dat je een speld kon horen vallen in de zaal. Evenals René Wüst die naar Halmahera en Colombia en de Filipijnen was geweest om daar te zien wat de projecten na jaren  inzet verwezenlijkt hadden. Hij was daar al eens eerder geweest, maar deze keer had hij “geoefend ”om schitterende foto’s te laten zien. En dit waren foto’s die ik nooit eerder gezien had.  Het was genieten en ook dacht ik, daar wil ik zelf ook wel eens een kijkje gaan nemen…

Het  Fonds doet er alles aan om gelden op te halen voor de vogels en kunnen uw steun ook hard gebruiken. Ga eens een kijkje nemen op de site http://www.papageienfonds.de/  En lees het verslag aldaar http://www.papageienfonds.de/tagungen/2011/2011.php  en misschien dat u, net als ik ook denkt iets te gaan schenken. Geven is altijd goed ,voor de vogels en voor jezelf. Misschien dat we via dagboek van een kweker volgend jaar een leuke enveloppe kunnen schenken. Fonds für Bedrohte Papageien heeft uw hulp hard nodig. Ik zal zeker tegen Oktober 2012 nog een oproep doen om dit fonds te steunen namens ons dagboek .