Er worden regelmatig zeldzame vogels en zoogdieren waargenomen in Nederland. Het Internet speelt natuurlijk een belangrijke rol om snel waarnemingen te kunnen delen. Naast diverse websites kun je ook via Twitter op de hoogte gehouden worden van nieuwe meldingen (Twitter: @waarneming voor Nederland en internationaal is het @observado). Zo kwam er de afgelopen dagen een tweet binnen over een Lynx in Zuid Limburg… geweldig maar of het echt is?! Of wat dacht je van de melding van een Giervalk in Noord Brabant en Zeeland? Helemaal te volgen op Internet… Eén van de mooie sites vind ik toch wel www.waarneming.nl, vandaar dat ik ze even speciaal wil pluggen 🙂 Ben je in het veld dan kun je een melding gemakkelijk doorgeven via je telefoon: http://m.waarneming.nl. Het wachten is nog even op een echte App voor je iPhone…

Ook zijn er al snel mensen die met een camera er op uit trekken. Deze foto’s worden dan snel bij een waarneming gepost. Bijvoorbeeld deze foto’s die Garry Bakker van de Giervalk gemaakt heeft:

 

Meldingen van ara’s in Nederland?

De meeste Randstedelingen zijn er al aan gewend. In de stadsparken van Den Haag, Rotterdam, Haarlem en Amsterdam zie je steeds vaker middelgrote papegaaien zoals halsbandparkieten? Je vindt niet alleen middelgrote papegaaien in Nederland. De meest spectaculaire soort zijn toch wel de geelvleugel ara’s die zich vaak in het centrum van Haarlem ophouden. Araproject (www.araproject.nl) doet daar al jaren onderzoek naar: lees dit artikel maar eens. Hoe kan het dat  deze 90 cm lange papegaaien, die je normaal gesproken in de oerwouden van Costa Rica of Peru ziet, zich weten te handhaven in het centrum van Haarlem? Hun intelligentie speelt daarbij een grote rol. Ze letten goed op wat ze eten. Zomaar voedsel uitproberen kan levensgevaarlijk zijn. Zo eten de ara’s in de winter veel taxusbessen. De naalden van deze dennenboom zijn dodelijk, maar de bessen worden in Nederland veel gegeten door overwinterende vogels. Let een ara dus niet goed op, dan kan hij makkelijk iets verkeerds binnenkrijgen. Het is de slimme ara gelukt om in drie generaties vrijwel zelfstandig te overleven. Alleen in januari en februari komt het grootste deel van hun voedsel van mensen die ze bijvoeren.

Overal op de wereld zien we papegaaien steden veroveren. De kleine geelkuifkaketoe is een met uitsterven bedreigde papegaai die in Indonesië bijna verdwenen is. De grootste groepen van deze papegaai zijn nu te zien in Hongkong en Singapore. Meer dan driehonderd van deze vogels verzamelen zich elke dag in Hongkong-park. In de steden van Zuid Californiue vliegen meer dan 2500 groenwang amazones rond. Dat is een kwart van de wereldpopulatie van deze bedreigde Mexicaanse papegaai.

Steden blijken dus een hele goede leefomgeving voor papegaaien. Maar van nature zouden ze niet snel een stad uitkiezen om in te wonen. Papegaaien die in een bos
geboren worden krijgen een soort habitat-inprenting. Als ze geboren en getogen zijn in het bos, dan voelen papegaaien zich enkel daar thuis. Alleen als een papegaai uit gevangenschap ontsnapt en zich toevallig in een stad bevindt, past hij zich aan de nieuwe omgeving aan. Nieuwe generaties ontwikkelen dan een voorkeur voor de stad.