Wachtwoord vergeten?

We maken met ons Blogboek gebruik van een Open Source pakket, genaamd WordPress. Op het moment van schrijven hebben we net versie 3.04 geïnstalleerd. WordPress biedt ons een ideale omgeving om artikelen online te kunnen publiceren, voorzien van allerlei multimedia opties. De bezoekers hoeven niets bijzonders te installeren, doordat WordPress en dus ook ons Blogboek te benaderen zijn via een normale browser. Of het nu Internet Explorer, Safari, Firefox of Chrome is; dat maakt allemaal niet uit. Ook vanaf smartphones of een iPad is ons Blogboek gewoon te lezen. We hebben geaarzeld om een papieren boek samen te stellen, maar ons Blogboek is meer van deze tijd… Niet alles in WordPress is even gemakkelijk, vandaar dat wij u een handleiding voor het gebruik van ons Blogboek aanbieden.

Mensen en wachtwoorden. Een ongelukkige combinatie, zou het iets met de leeftijd te maken kunnen hebben? Stel dat u uw wachtwoord vergeten bent. Op de eerste plaats kunt u zoeken in uw email programma. Uiteindelijk heeft u uw wachtwoord ook per email ontvangen. Mocht dat niet lukken dan is uw huidige wachtwoord uit veiligheidsoverwegingen niet meer op te vragen. Dan zult u dus een nieuw wachtwoord moeten aanvragen (in plaats van het oude wachtwoord). Gelukkig is dat betrekkelijk eenvoudig…

U start in het beginscherm en klikt daar op de link ‘Wachtwoord vergeten’. Vervolgens opent zich een nieuw scherm, waar u uw gebruikersnaam of email adres kunt invullen. Stel dat u uw gebruikersnaam ook niet weet (dus de gebruikersnaam en het wachtwoord niet), kunt u hier uw email invullen. Heeft u meerdere email adressen dan zult u even moeten proberen… maar dat kan natuurlijk ook. Is de gebruikersnaam (of email) bekend dan geeft het scherm aan dat u een email van ons ontvangt met daarin de bevestigingskoppeling.

Die email ontvangt u natuurlijk in uw eigen email programma. Mocht u de email niet aantreffen dan raden wij u aan om eens in de Spam box te kijken. Mocht de email daar aangekomen zijn, dan is het handig ons email adres toe te voegen aan uw adresboekje zodat volgende emails niet meer in de Spam box terecht komen. Als u de email opent ziet u daar ook inderdaad een bevestigingskoppeling naar onze site. Dit is een beveiliging waarbij gecontroleerd wordt of uw email ook daadwerkelijk ontvangen is. De enige actie die van u verwacht wordt is het klikken op de bevestigingskoppeling. Of als de koppeling niet werkt vanuit uw email programma, dan moet u de koppeling met copy & paste even handmatig in uw browser uitvoeren. Het systeem zal nu een bevestingsemail met daarin de gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord naar u toe sturen. Ook als u alleen uw email adres weet krijgt u dus deze bevestigingsemail met de gebruikersnaam en het nieuwe wachtwoord.

Met de gebruikersnaam en het wachtwoord kunt u op de normale wijze inloggen. Dat kan door naar het beginscherm van het Blogboek te gaan, maar ook door op de link in de bevestigingsemail te klikken. Voordat u dat doet is het echter handig om het wachtwoord te selecteren en te kopieren (control c en command c voor apple gebruikers). Na het klikken op de link opent het normale inlogscherm zich. Daar kunt u uw gebruikersnaam en wachtwoord invullen (en het vinkje aanzetten om de gegeven te onthouden). Het wachtwoord kunt u met control v (of command v voor apple gebruikers) op de juiste plaats plakken. Vervolgens klikt u op inloggen.

Als het inloggen gelukt is komt u op uw profielpagina van het Blogboek terecht. Door op de link ‘Een-01.nl Blogboek’ te klikken gaat u door naar het beginscherm van het Blogboek. Daar ziet u linksboven dat u onder uw gebruikersnaam bent ingelogd. U hoort er weer helemaal bij!

Mocht het aanmaken van een nieuw wachtwoord om de een of andere reden niet lukken, dan kunnen wij u natuurlijk assisteren. Stuur ons dan even een bericht, zodat wij op de achtergrond voor een nieuw wachtwoord kunnen zorgen.

Als deze handleiding nog vragen oplevert of op kleine punten afwijkt horen wij dat ook graag van u.