Een QR-code is een tweedimensionale barcode die in 1994 is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Denso. De letters QR zijn een afkorting van Quick Response (“snelle reactie”). De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar worden in Japan inmiddels algemeen gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en op visitekaartjes. In Nederland is de code terug te vinden op de e-tickets van de NS, maar ook steeds vaker op reclameposters.

Een stukje geschiedenis is wel aardig… Denso is een toeleverancier van Toyota en levert elektronische componenten en samenstellingen. Toen Toyota eiste dat de onderdelen beter identificeerbaar moesten zijn, werd door Denso een tweedimensionale barcode ontwikkeld. Deze code werd aanvankelijk alleen in de auto-industrie gebruikt. In Japan beschikte men echter al vroeg over mobiele telefoons met camera’s en internettoegang. Zo ontstond het idee de QR-code te gebruiken voor het aanbieden van een URL. De URL wordt hierbij gecodeerd tot een QR-code, die wordt afgedrukt in een tijdschrift, op een poster, of op de verpakking van een product. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto. De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL. Tegenwoordig beschikken alle smartphones over een QR-codescanner. Recente scanners op mobiele telefoons hoeven niet meer eerst een foto te nemen om die vervolgens te analyseren. Deze scanners kunnen realtime een QR-code scannen, waarmee het scannen van QR-codes ook echt snel wordt.

Op een vergelijkbare manier kunnen e-mailadressen, contactinformatie (vCards), agenda-afspraken, GEO-locaties, sms-berichten, telefoonnummers en teksten (maximaal 7089 tekens) worden aangeboden. Met een druk op de knop staat vervolgens bijvoorbeeld een afspraak in de agenda, of kan er genavigeerd worden naar een bepaalde locatie. De gescande GEO-coördinaten worden daarbij rechtstreeks in het navigatieprogramma van de telefoon ingevoerd.

Een populaire QR-reader voor uw iPhone of Android is de applicatie i-nigma. Hiermee kunt u snel een QR-code scannen en de inhoud daarvan bekijken. Vervolgens kunt u de inhoud delen met anderen of opslaan op uw telefoon.

De QR-code op onze contactpagina bevat gegevens om contact met ons op te nemen. Wat moet u daarmee doen? Installeer het i-nigma programma op uw iPhone, start het en richt de iPhone op de QR-code op onze website. i-nigma herkent de QR-code vrijwel direct en zal u laten zien wat er in staat! Ook staan er op onze site QR-codes voor evenementen… even uw iPhone richten en het evenement staat in uw agenda!

Bent u helemaal overtuigd van het nut van deze QR-codes? Dan geven wij u een laatste tip: op deze site kunt u uw eigen codes maken!